НОВИНИ

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България беше отбелязан в Букурещ

денят ботев загиналите свободата българия беше отбелязан букурещ
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 02.06.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Посолството на Република България в Румъния организира церемония, с която беше отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Събитието събра желаещите, включително и от България, да отдадат почит към делото на големия български революционер, поет и публицист.

Посланик Радко Влайков произнесе кратка реч за делото на Христо Ботев и неговата връзка с Румъния. От името на читалище "Христо Ботев 1908" – Русе слово произнесе Вяра Косева. Паметта на героите беше почетена с минута мълчание.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка "Крал Михай I" в Букурещ бяха поднесени венци и цветя от Посолството, от присъстващите български военнослужещи, от състава на Многонационалната дивизия на НАТО "Югоизток", от представителите на българската общност в Букурещ, на Федерацията на българската общност в Румъния и на Демократичния съюз на българите в Румъния, както и от представители на читалище "Христо Ботев 1908" – гр. Русе и русенското дружество "Традиция".

Беше почетена и паметта на Апостола на свободата Васил Левски, пред чийто бюст-паметник, намиращ се в непосредствена близост, също бяха поднесени цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое (Стара Загора) се подсили с двама футболисти от Царско село
Берое (Стара Загора) се подсили с двама футболисти от Царско село
Малкият принц Луи събра погледите на военния парад за юбилея на прабаба си (Снимки)
Малкият принц Луи събра погледите на военния парад за юбилея на прабаба си (Снимки)