НОВИНИ

Депутати от ГЕРБ предлагат специалния прокурор да разследва и заместниците на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:52, 26.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
депутати герб предлагат специалния прокурор разследва заместниците главния прокурор
Слушай новината

Депутати от ГЕРБ са внесли нови предложния между първо и второ четене на промените в НПК за разследването на главния прокурор.

Предлага се прокурорът по разследването на главния прокурор да разследва и неговите заместници.

Новите предложения предвиждат още отказа от образуване на наказателно производство срещу главния прокурор да се обжалва пред Специализирания наказателен съд.

Определението на първата инстанция може да бъде протестирано и обжалвано пред въззивния съд (Апелативния специализиран наказателен съд), който в тричленен състав се произнася с окончателно определение.

Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник ще може да възлага действия по събирането на доказателства на следовател от отдел Следствен на Специализираната прокуратура.

Според новите предложения, ако прокурорът по разследването срещу главния прокурор е в невъзможност да извърши неотложни действия по разследването той може да бъде заместен от прокурор в Специализираната прокуратура, който се определя на случаен принцип от административния ръководител на Специализираната прокуратура.

Предложения за прокурор, който да разследва главния прокурор ще могат да се правят от не по-малко от шестима членове на пленума на Висшия съдебен съвет.

Кандидати за поста ще могат и сами да издигат кандидатурите си. В предложенията до момента се предвиждаше само членове на прокурорската колегия на ВСС да могат да издигат кандидати за поста.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще избира прокурор по разследването на главния прокурор с не по-малко от 15 гласа при явно гласуване.

Първоначалното предложение предвиждаше изборът да бъде от пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама постадали при верижна катастрофа на входа на Благоевград (СНИМКИ)
Двама постадали при верижна катастрофа на входа на Благоевград (СНИМКИ)
Военни обезвредиха на място минохвъргачен изстрел в кв. "Меден рудник"
Военни обезвредиха на място минохвъргачен изстрел в кв. "Меден рудник"