НОВИНИ

Депутати предлагат Финансовото министерство да търси над 620 млн. лв. за газови инвестиции

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:43, 13.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
bdquoбулгартрансгазldquo боташ подписаха споразумение междусистемно свързване
Слушай новината

Депутатите от енергийната комисия към парламента гласуваха решение, според което Финансовото министерство трябва да даде държавни гаранции за 625 млн. лева на "Булгартрансгаз". Отделно министерството на енергетиката трябва да увеличи капитала на същото дружество с 200 млн. лева през компанията-майка Български енергиен холдинг.

Парите ще бъдат използвани от държавното дружество "Булгартрансгаз" за разширяване на газовата инфраструктура в страната. Целта е да може да се транзитират през България за Централна и Източна Европа по-големи количества природен газ, който не е с руски произход. Това е така наречения проект "Вертикален газов коридор".

Реалистично проектът може да заработи до три-четири години. В началото на този месец се очакваше, да бъде пуснат в експлоатация терминалът за втечнен газ край Александропулис, в който "Булгартрансгаз" притежава 20%.

Предложението за допълнителните средства е внесено от депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и от ДПС Станислав Анастасов. То беше гласувано въпреки възраженията на енергийният министър в оставка Румен Радев. По думите на Радев, подобни проекти би трябвало да се финансират с евросредства, а не изцяло от държавния бюджет.

"Аз също подкрепям проекта за т.нар. вертикален газов коридор и разширяването на доставките по него, но смятам, че е много по-удачно, финансирането на проектите да става с евросредства. Има и реално такава възможност", обясни Радев.

На днешното си заседание депутатите не проведоха дискусия по темата. Очаква се утре решението да бъде окончателно гласувано в пленарната зала.

Това е поредно решение, с което депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС задължат финансовото министерство да осигурява допълнителни средства в сферата на енергетиката. На същото заседание депутатите приеха министърът на финансите да осигури средства и за запълване на "дупка" във фонда за гарантиране на енергийната система от 1 млрд. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще получим ли достъп до електронното си здравно досие с QR код?
Ще получим ли достъп до електронното си здравно досие с QR код?
Щефан Крафт спечели състезанието на голямата шанца в Трондхайм
Щефан Крафт спечели състезанието на голямата шанца в Трондхайм