НОВИНИ

САЩ подкрепи проектите за увеличаване на преноса на газ през България от Гърция

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:24, 13.02.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
сащ подкрепи проектите увеличаване преноса газ българия гърция
Слушай новината

САЩ са подкрепили проектите на държавната компания "Булгартрансгаз" за удвояване на преноса на природен газ през България от Гърция за Румъния. Това стана ясно след среща на изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов с помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ Джефри Паят.

България е основен участник в проекта "Вертикален газов коридор", който предвижда увеличение на доставките на синьо гориво в посока от юг към север. Освен страната ни, участници в проекта са също така Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. По газовия коридор ще могат да бъдат пренасяни и по-големи количества втечнен природен газ от САЩ.

„През последните години се очерта ясна тенденция на ръст на търсенето на втечнен природен газ от надеждни източници. С реализацията на коридора ще се отговори на потребностите на пазара за пренос на тези допълнителни количества“, коментира Владимир Малинов.

Помощник държавният секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят изрази безрезервна подкрепа за реализацията на Вертикалния газов коридор. По думите му е необходимо своевременно изпълнение и въвеждане в експлоатация на новите инфраструктурни проекти на „Булгартрансгаз“ за увеличаване на капацитетите в посока от юг на север, които да осигурят преноса на нарастващите потоци газ от Гърция през България и Румъния с възможност за достигане и до Украйна.

По време на срещата е бил обсъден и проекта за разширяване на хранилището в Чирен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Григоров се размина с бронза на европейското първенство по борба
Стефан Григоров се размина с бронза на европейското първенство по борба
Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна
Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна