НОВИНИ

Депутатите гласуваха на първо четене бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г.

Николай Минков
от Николай Минков
16:00, 11.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Със 118 гласа "за", 34 "против" и 64 "въздържали се" парламентът гласува на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха план-сметката на НОИ, от ДПС и "Възраждане" се въздържаха, а против бяха депутатите на левицата и ИТН.

Бюджетът предвижда увеличаване от 1 август на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и на земеделските стопани и тютюнопроизводители от 710 на 780 лева, от 1 юли 2023 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 г., се осъвременяват с 12% по т. нар. швейцарско правило, а минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст също се увеличава с 12% от 467 лева на 523,04 лева.

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика: "Предложеният законопроект предлага една реалистична рамка за финансиране на ДОО през 2023 г. , която не внася допълнителни рискове и елементи на несигурност през средносрочните и дългосрочните фискални перспективи на страната."

Георги Гьоков - "БСП за България": "Липсата на съществени промени и адекватни политики в бюджета на ДОО не отговаря на очакванията на обществото да справедливост в осигуряването и адекватност на осигурителните обезщетения и ни отдалечава от определението социална държава . От парламентарната група на БСП за България няма да подкрепим този бюджет."

Деница Сачева - ГЕРБ-СДС: "Предложеният законопроект се очаква да действа от 1 август до края на годината, така че е разбираемо, че той е с ниско ниво на амбиция и на практика не предлага съществени политики или реформи. Ние ще подкрепим този проект на бюджет с ясното съзнание, че има нужда от него, защото иначе няма как да продължат всички социални плащания."

Севим Али - ДПС: "На първо четене ще се въздържим като си запазваме правото между първо и второ четене да внесем наше предложение."

Георги Георгиев - "Възраждане": "Представеният бюджет на ДОО не е адекватен и не отговаря на реалностите. Това е начинът, по който ще процедират коалиционните партньори , ще ни предлагат в социалната политика едно голямо нищо."

Искрен Арабаджиев - ПП-ДБ: "Ще подкрепим този бюджет и се надявам до разглеждането на следващия законопроект 2024 г. да заложим допълнителни реформи , които да върнат доверието на българските граждани в системата , които да съдържат елементи на изсветляване на икономиката."

__________________________________________________________________________________________________

Със 122 гласа "за", 32 "против" и 69 "въздържали се" парламентът гласува на първо четене и бюджета на НЗОК за 2023 г.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха план-сметката на Здравната каса, от ДПС и "Възржадане" се въздържаха, а против бяха депутатите на левицата и ИТН.

Бюджетат на касата ще бъде увеличен с над 910 млн. лева спрямо миналата година и възлиза на 7,27 млрд. лв.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова отпадна в първия кръг на двойки при девойките на Уимбълдън
Йоана Константинова отпадна в първия кръг на двойки при девойките на Уимбълдън
Откриха голямо количество стоки с изтекъл срок на годност от склад в Севлиево
Откриха голямо количество стоки с изтекъл срок на годност от склад в Севлиево