НОВИНИ

Депутатите не избраха шеф на НЗОК

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:22, 11.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Депутатите не избраха шеф на Националната здравноосигурителна каса.

На днешното извънредно заседание на парламента в пленарната зала беше разгледана и гласувана една единствена кандидатура - тази на проф. Жени Стайкова.

"За" гласуваха 59 народни представители, 17 "против", 147 "въздържал се". За проф. Жени Стайкова гласуваха от БСП, "Възраждане" и независимия депутат Радостин Василев. Тя беше предложена от парламентарната група на левицата.

По-рано днес кандидатът на ГЕРБ-СДС за управител на Здравната каса Иванка Динева се отказа от участие в процедурата за избор.

"Изборът на регулатори е най-важното поведение на народните представители. Изборът е предрешен. Разбрахме, че има внесен законопроект за удължаване на мандата на подуправител. В момента, в който трябва да изберете председател, вие внасяне законопроект за удължаване на действието на подуправителя", заяви Георги Свиленски, БСП.

"Благодарение на ГЕРБ това е най-съсипваният сектор. Нароиха се безброй частни болници, липсата на специалисти е очевидна. Тези, които са се клели в Хипократовата клетва, не трябва да гледат в портмонето на пациента, а да му помагат. Да се въведе контрол на харчовете. Имаме бюджет от 7 милиарда лева, които потъват. Защото аз не знам кой ще стане и ще каже, че е доволен от здравеопазването. Дано ГЕРБ са си извадили поуки", допълни Драгомир Стойнев от БСП.

"За мен е достатъчно противоречиво като идея да гласуваме за единствен кандидат, който ръководи един от най-големите бюджети. Представената рамка за работа на Здравната каса не ни удовлетворява", добави Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

"Необичайно мълчание. Другият кандидат беше оттеглен заедно с внасяне на промени в закон, че заместник може да изпълнява тези функции до безкрай. Не могат да се разберат за порциите на властта. Цялата държава сме заложници затова, че задкулисието се прегрупира", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Наблюдаваме импотентността на коалицията. Натиснаха да избираме регулаторите, не са се разбрали кой да предложат и ни правят на маймуни. Излагат се пред всички, тази коалиция за нищо не става. Задвижиха процедура, която не знаят как да завършат", каза Тошко Йорданов, ИТН.

"Трябва да се даде приоритет на извънболничната помощ - тя е по-евтина и е профилактична мярка. Мисля, че тук имаме консенсус. Прозрачността и отчетността", заяви Жени Стайкова, кандидат за шеф на НЗОК.

"Това е поредният уреден мач и двамата председатели не са се разбрали за този мач", каза още Радостин Василев.

Депутатите обсъждат бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сандански посрещна плувеца Петър Мицин и треньора Николай Вакареев
Сандански посрещна плувеца Петър Мицин и треньора Николай Вакареев
„Тренд“: Изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, смятат 45% от българите
„Тренд“: Изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, смятат 45% от българите