НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:36, 28.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
депутатите приеха първо четене промени закона защита лицата подаващи сигнали нарушения
Снимка: БТА
Слушай новината

Със 112 гласа "за", 53 "против" и 4-ма "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, внесени от Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Срещу промените се обявиха от БСП за България, ИТН и "Възраждане". Според Тошко Йорданов, законът насърчава доносничеството и даде пример.

"Къде мога да подам сигнал срещу чекмеджето с кюлчетата на Бойко Борисов за корупция и доходи, които не може да докаже, в размер на 4 млн. лв. Ще приложа и снимков и видеоматериал”, каза Тошко Йорданов, ИТН.

Цачно Ганев от "Възраждане" влезе в тона на Йорданов.

"Тук има един депутат от управляващата сглобка, виден певец, който “има човек в НАП”. В кабинета на Пеевски може пък да знаят и там... Не е нормално законодателството да стимулира доносничеството. Ние това няма да го подкрепим”, заяви Цончо Ганев.

От левицата също имаха резерви към законопроекта, който бе приет през май тази година, но от тогава до сега три пъти е бил поправян.

"Няма ли по този начин да отворим вратата за разрешаване на междуличностни проблеми, които ще доведат до още повече проблеми. Тези норми няма да са работещи и ще създадат още повече проблеми. Няма да го подкрепим в този вид, при нас стана практика да правим ремонт на ремонта, на ремонта на закона и това не води до добри резултати", смята Смиляна Нитова, "БСП за България".

Вносителите защитиха законопроекта с аргумента, че е част от задължителните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, без които няма да получим средствата от втория транш. Надежда Йорданова обясни, че по изрично изискване на Европейската комисия се налага да отпадне давността при подаването на сигнали, срещу което се обявиха от опозицията.

"Давността за носене на отговорност остава. Предлага се да отпадне само времевия обхват за образуване на производство по сигнал. Това не е давностен срок, това е по изричното искане на Европейската комисия", каза Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

Парламентът реши да има само 3 дни срок за внасяне на предложения между първо и второ четене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се завръща за шеста поредна година във Виена
Григор Димитров се завръща за шеста поредна година във Виена
РБ Лайпциг стартира успешно защитата на трофея си от Купата на Германия
РБ Лайпциг стартира успешно защитата на трофея си от Купата на Германия