НОВИНИ

Депутатите приеха ветото на президента и така отхвърлиха промените в НПК

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:19, 15.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха промените в НПК, с които мнозинството в парламента възстанови правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор, които бяха премахнати с поправките в Конституцията през декември. В мотивите си държавният глава отбеляза, че с приетите промени целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията.

В дебата по ветото участваха само представители на опозицията. Партиите от конституционното мнозинство изобщо не се изказаха.

Цвета Рангелова - депутат от "Възраждане": "Защо беше това бързане с конституционните промени. Казахме, че са необмислени и се видя, че нито бяха направени качествено, нито послужиха за приемането ни в Шенген - там сме приети само по въздушно-капков път."

Гроздан Караджов - депутат от "Има такъв народ": Защо променяме току-що променена Конституция, защо не се изчака... Целта беше да се възстанови старият ВСС? Не се ли прави това, за да се опраска за пореден път съдебната реформа. Ние ще дадем право на стария ВСС да организира изборите за нов ВСС, ако това е сърцевината на съдебната реформа, то благодаря ви за тази реформа."

Мая Димитрова - депутат от "БСП за България": "Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да предприемете. Отново ремонт на ремонта. Когато от опозицията правим предложения, приемете, че те са конструктивни. Опозицията също работи за България."

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път: Над 60% от завършващите медици заявяват, че ще останат в България
За първи път: Над 60% от завършващите медици заявяват, че ще останат в България
Товарен кораб потъна в Мраморно море, издирват шестима души
Товарен кораб потъна в Мраморно море, издирват шестима души