НОВИНИ

Десет провалени трансфера, за които не сте чували

Ерик Кантона
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 24.01.2022
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Вероятно в близкото бъдеще ще си припомним зимния трансферен прозорец, в който Арсенал не успя да привлече Душан Влахович. През 2005 г. Джон Оби Микел подписа с Манчестър Юнайтед, макар и за кратко, преди уговорката да бъде разтрогната и нигериецът да подсили Челси. Давид Де Хеа бе близко да се присъедини към Реал Мадрид, но бавен факс провали трансфера му.

Футболното списание “442” ни представя десет по-неизвестни провалени сделки.

Михаел Лаудруп – Ливърпул (1983)

“Тръгнахме си от стадион “Анфилд” с мисълта, че сделката е факт”, споделя легендата на датския футбол, който на 19 години се превръща в сензацията в отбора на Брьондби и се съгласява да подпише с английския шампион. “Две седмици по-късно ми казаха, че договорът ще бъде за четири години, защото съм имал нужда от адаптация. Разочаровах се и реших да не подписвам”, допълва той. След това датчанинът подписа с Ювентус, а по-късно игра за Реал Мадрид и Барселона.

Жуниньо – Астън Вила (1999)

Тимът на Джон Грегори беше втори във Висшата лига през януари 1999 г. “Виланите” се бяха съгласили да платят 12 млн. паунда на Атлетико Мадрид, но президентът на клуба Жезус Хил бе хоспитализиран. Останалите управници в клуба не искали да вземат крайно решение за трансфера без тежката дума на президента на клуба. Все пак той уволни 15 треньора за три сезона и заяви, че футболистите му “не заслужават да живеят”. Сделката между двата отбора пропадна, а Жуниньо подписа с Мидълсбро 3 години по-късно.

Мюлер – Евертън (1994)

Не става дума нито за Герд Мюлер, нито за Томас Мюлер, а за Луис Антонио Кореа де Коста. Бразилецът тъкмо печели Световното първенство със Селесао. Наставникът на “карамелите” организира пресконференция, но Мюлер отказва да подпише 30 минути преди представянето му, защото разбира, че ще бъдат наложени данъци на седмичната му заплата от 20 000 паунда. Кола и къща също не били осигурени. Вместо това той подписа с Кашива Рейсол в Япония. Днес той работи като пастор.

Алфредо ди Стефано – Барселона (1952)

Един от най-великите играчи на Реал Мадрид е бил близо до подпис с Барселона. Аржентинецът иска да играе в Испания и каталунците първи се интересуват от услугите му. Той дори взима участие в предсезонна контрола през 1953-а г. Алфредо ди Стефано сключва договорка както с Барселона, така и с Реал Мадрид, но не впечатлява в първите мачове за каталунците. От лагера на Барса продават своя дял от правата на “белия балет”, а нападателят се присъединява към тима от Мадрид.

Раул – Тотнъм (2008)

Рекордьорът по мачове на Реал Мадрид можеше да играе за “шпорите”, ако Хуанде Рамос не беше уволнен през 2008 г. “Имахме среща с агента ми и Хуанде Рамос, за да ми кажат за Тотнъм”, разказва нападателят. Ръководството на лондончани назначава Хари Реднап и сделката пропада.

Пол Гаскойн – Манчестър Юнайтед (1988)

Сър Алекс Фергюсън си спомня нощта, в която е разговаря с Газа в края на сезон 1987/1988. “Пол Гаскойн ми каза ‘Насладете се на ваканцията си г-н Фергюсън, а аз ще подпиша с Манчестър Юнайтед’. Заминах на почивка, а президентът на клуба ми звънна, за да ми каже, че Газа е подписал с Тотнъм. От лондонския клуб купили къща на родителите му в Североизтока и именно този им ход го накарал да подпише”, разказва шотландецът.

Йохан Кройф – Дъмбартън (1980)

Трикратният носител на Златната топка води преговори с шотландския клуб на 33-годишна възраст. Нидерландецът признава, че бил “изкушен” да подпише, но не достатъчно. Президентът на Дъмбартън лети до Амстердам, за да го убеди, но напразно. “Мислех си, че съм твърде стар, за да играя в Шотландия. Знаете, че там времето не е хубаво”, коментира Йохан Кройф. По-късно той подписва с Уошингтън Дипломатс.

Майкъл Есиен – Бърнли (1999)

Майкъл Есиен бил на проби в Бърнли, след като впечатлил с изявите си на Световното първенство до 17 г. От клуба обаче отказали да плащат по 60 паунда на седмица за новобранеца. А и вече си имали Мики Мелън.

Ерик Кантона – Шефилд Уензди (1992)

Наставникът на клуба Тревор Франсис взима французина на проби, след като остава впечатлен от изявите му на приятелски мач, игран на закрито без публика. Мениджърът заявил, че иска Ерик Кантона да тренира още една седмица с клуба, за да прецени дали може да играе толкова добре и на открито, на тревна настилка. Вместо това французинът напуснал и се присъединил към Лийдс.

Чарли Адамс – Тотнъм (2011)

Вдъхновяващият капитан на Блекпул бил на две минути разстояние от това да заиграе за Тотнъм. Трансферът пропаднал, защото на последния ден от зимния трансферен прозорец през 2011 година, член от ръководството на клуба забравил да си включи модерния мобилен телефон. Необходимите подписи били факт чак в 23:02 часа. “Невъзможно бе да се случи сделката”, бясно разказва мениджърът на Тотнъм Хари Реднап.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив тренира на лагера в Сандански
Локомотив Пловдив тренира на лагера в Сандански
През нощта ще остане ветровито
През нощта ще остане ветровито