НОВИНИ

Десетки украински семейства вече намериха убежище в морските ни курорти

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 28.02.2022
Чете се за: 05:32 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Семейства от Украйна вече са настанени в Поморие, Несебър и Слънчев бряг. Руснак пък обяви, че е готов да предостави 11 апартамента за бежанци в нужда. Две майки с децата си, след кошмарно пътуване, успяха да намерят подслон в Равда.

Наталия е майка на три деца, а нейната приятелка Юляна на едно. Бягат от Одеса в първите минути, след като войната започва. Двете семейства тръгват почти без багаж. Показват ни и стряскащите кадри заснети от тях на взривени снаряди по пътя им.

"Сутринта се събудихме от това, че над нашия град летяха бомби и снаряди. Земята се тресеше. Наложи се да напуснем много бързо дома ни, семейството. Имахме само няколко минути да съберем малко дрехи. Докато пътувахме, около нас имаше бомби, снаряди, сирените се чуваха. Не бяхме яли два дни", разказа Юляна Семенцова.

БЧК в Пловдив започна кампания в помощ на бежанци от Украйна

Наталия тръгва с трите си деца, но само до границата.

"Най-големият ми син остана там, защото е на 21 г. На границата с Румъния стояхме 18 часа. Беше много тежко, свърши ни водата и храната", сподели Наталия Демченк.

След дългото пътуване Наталия и Юляна успяват да стигнат до Равда, където получават подслон. Приютява ги латвиецът Айван.

"Тези хора няма избор, война е, няма друг начин. Аз мога да им помогна, имам апартаменти тук и могат да останат колкото време имат нужда, но се надявам скоро да могат да се приберат", каза Айван Бернард.

Десетки хора даряват на двете майки дрехи, храна и средства, защото не успели да вземат пари от Украйна. Наталия Демченк сподели, че никога не е била в такава ситуация и се срамува, че хората трябва да им помагат.

Над 155 000 са приетите в Полша украински бежанци

"Благодарна съм на България, че ни прие, на добрите хора, които просто дойдоха и ни дадоха всичко необходимо. Всеки ден искаме да се приберем у дома, но нямаме никаква представа кога всичко ще свърши", добави Юляна Семенцова.

Пенсионираният руски военен инженер Константин Ушев, който от години живее в Поморие, днес отишъл при нотариус, за да оформи документи, с които да приюти бежанци.

"Исках да подготвя декларация, че съм готов да приема семейства, мои приятели от Украйна. Исках да им изпратя по електронен път тези документи, за да знаят, че имат подслон. Аз имам 11 апартамента", заяви той.

Стотици са хората, които ежеминутно даряват дрехи и храна в обособените пунктове в Бургаско в помощ на украинските бежанци.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова мечтае за олимпийското злато
Светлана Каменова мечтае за олимпийското злато
Протест в подкрепа на министъра на отбраната Стефан Янев
Протест в подкрепа на министъра на отбраната Стефан Янев