НОВИНИ

Десните печелят изборите в Швеция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:16, 12.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Швеция Обединената десница печели преднина след вчерашните парламентарни избори. Според частично преброяване консерваторите ще разполагат със 176 места от 349 в парламента. Плътно зад тях са социалдемократите, начело с досегашния министър-председател Магдалена Андершон, които печелят 173 места. Окончателните резултати ще станат ясни до сряда.

Изравнени позиции на управляващи и опозиция, но с лек превес на десницата. Първите прогнозни резултати от екзитпол снощи даваха преднина на лявоцентристкия блок, но по-късно стана ясно, че има обрат и опозиционната дясна коалиция излиза напред. Разликата между двата блока е около 60 хиляди гласа от общо 7,8 милиона избиратели.

"Готов съм да направя всичко по силите си, за да сформирам ново, стабилно и силно правителство на цяла Швеция и всички нейни граждани", заяви Улф Кристершон, лидер на Умерената коалиционна партия.

Големият победител е националистическата антиимигрантска партия на Ими Окешон, която записва рекордните 20,7% от гласовете.

"Амбицията ни е да бъдем част от правителството", коментира Ими Окешон, лидер на "Шведски демократи".

Ако тези резултати бъдат потвърдени, това би означавало край на 8-годишното управление на социалдемократите.

"Сега шведската демокрация трябва да поеме по своя път и всички гласове да бъдат преброени, ще изчакаме резултатите. Междувременно, нека да мислим, че имахме добри избори, добри резултати и фантастична кампания", заяви Магдалена Андершон, министър-председател на Швеция.

Победа на десницата, която разчита на подкрепата на крайнодесните, би поставило началото на нова ера в шведската политика, в момент когато страната поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари и трябва да финализира историческата кандидатура за членство в НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е обстрелвала украински обекти през изминалата нощ
Русия е обстрелвала украински обекти през изминалата нощ
Регионалният министър ще провери работата по изграждането на интерконектора с Гърция
Регионалният министър ще провери работата по изграждането на интерконектора с Гърция