НОВИНИ

Детският фестивал в Битоля: Фондация "Българска памет" помогна за спасяването на конкурса

Как България помогна за спасяването на най-стария и най-мащабен детски арт фестивал в света?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Антония Сукалинска
18:22, 26.05.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Как България помогна за спасяването на най-стария и най-мащабен детски арт фестивал в света? Събитието се провежда в Битоля в Северна Македония повече от четири десетилетия и събира млади творци от целия свят.

Македонската държава обаче не финансира провеждането му, а миналата година дори обвини организаторa Славчо Неделковски, че предава държавата и прокарва български интереси. Благодарение на филантропа д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет" фестивал "Битолски Монмартър" има и тази година, а участниците са рекорден брой.

За 43-и път Битоля става световен център на детското изкуство. Над 100 талантливи деца от 20 различни държави ще творят заедно, ще обменят опит, ще градят приятелства.

"Много се вълнувам и нямам търпение да се запозная с най-различни хора от цял свят и се надявам да запазим приятелствата си за по-дълго време", коментира Лаура Хаджиева, 15 г.

Участниците са от най-различни краища на света – не само от Европа, но и от далечен Хонг Конг, Израел, Малайзия и Индия.

Изпълнени с творчески мисии и задачи децата ще останат в Битоля седем дни.

"Свързваме ги, за да осъзнаят универсалните принципи в света - това да си добър и да си човек", заяви Славчо Неделковски, организатор на събитието.

Миналата година той беше обвинен от македонската държава заради посещение на група младежи от България и Северна Македония при президента Радев.

"Мисля, че в този момент ние бяхме най-интересни за дефокусиране от реалните проблеми между две държави. Нека си ги решават техните политически проблеми, децата не гледат граници между държавите", допълни Славчо Неделковски.

Миналата година за първи път в историята на Малкия Битолски Монмартър държава не обезпечи провеждането му.

Престижният детски конкурс беше финансиран и буквално спасен от филантропа д-р Милен Врабевски и неговата Фондация "Българска памет".

Тази година ситуацията не бе по-различна и воден от принципа, че най-голямата ни инвестиция е в бъдещето на младите хора д-р Врабевски отново финансира световния детски конкурс.

"Правя го, за да изпълня със смисъл думи като европейска солидарност, трансгранично сътрудничество, премахване езика на омразата, търсене на начини да градим икономически мостове заедно. Правя доста за децата на България от близо две десетилетия, а децата от Република Северна Македония са наши братя и сестри. Чувствам приятното задължение да инвестирам в тях. Това са деца на изкуството, които благодарение на моето финансиране могат да се развиват и да вървят напред", заяви д-р Милен Врабевски, Фондация "Българска памет".

Организаторите и децата благодариха за възможността да творят заедно в Битоля и да градят мостове помежду си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистите на Реал Мадрид спечелиха титлата в Младежката Евролига за втори пореден път
Баскетболистите на Реал Мадрид спечелиха титлата в Младежката Евролига за втори пореден път
Победи за Йелена Остапенко и Наоми Осака в първия кръг на "Ролан Гарос"
Победи за Йелена Остапенко и Наоми Осака в първия кръг на "Ролан Гарос"