НОВИНИ

Диаманти за световните шампионки и вицешампионки по естетическа гимнастика

Български национален отбор по естетическа гимнастика за жени
Снимка: Пресклуб България
bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 07.12.2022
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес в пресклуб „България“ председателят и основател на федерацията по естетическа гимнастика Мариета Дукова връчи специално изработени награди с формата на диамант на отборите за жени и за девойки, които завоюваха златен и сребърен медал на Световното първенство в Грац, Австрия.

Стилните сувенири символизират красотата и съвършенството, което състезателките показаха на килима пред световния елит. Отличията бележат най-високия връх досега в историята на красивия спорт, който догодина навършва 20 г. от своето начало у нас.

Златните момичета в отбора на жените са: Виктория Берова, Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Дария Капсъзова и Рада Куатли. Девойките вицешампионки включват: Кристина Дойчева, Никол Златкова, Никол Ангелова, Рая Сръндева, Симона Берова, Катрин Тасева, Мария Стаменова, Дариа Войнова и Никол Стоянова.

Първата световна титла при жените, както и първото сребро при техните наследнички идват като подарък за предстоящата кръгла годишнина, сподели емоционално Мариета Дукова. През изминалите две десетилетия жените три пъти станаха световни вицешампионки, а девойките два пъти се окичиха с бронзовите медали. Дукова благодари на момичетата за трудолюбието, всеотдайността и постоянството на гимнастичките.

"Много труден път извървя естетическата гимнастика, но се справи с всички трудности. Допреди година и половина този спорт беше несъществуваща единица за ММС и нямаше бюджетни средства, но Мариета Дукова не се отказа да се бори, не се пречупи пред оскъдицата и постоянните лишения. С идването на бившия служебен министър Кузманов картината се промени", отбеляза Дукова.

Тази година федерацията е с 50 000 лв. бюджет, а с помощта на министър Весела Лечева за Световното първенство в Австрия миналия месец са отпуснати допълнително 27 000 лв.

"С търпение и постоянство всеки дочаква своя момент", коментира представянето на двата отбора на Световното първенство старши треньорът Кристина Ташева. "След дълги години на очакване световната титла вече е факт. Това е голям успех, защото тези момичета преди бяха пети", добави тя. "Девойките през първия ден на състезанието бяха на трето място, но на следващия ден спечелиха среброто", сподели още специалистката.

Международната съдийка Елена Дукова разказа, че в коридорите колегите й са говорили, че очакват българският отбор при жените да спечели световната тила. Дукова благодари на гимнастичките и ги поздрави, че са оправдали очакването.

"Тренирахме усилено и успяхме. Искам догодина да повторим успеха си", заяви Сибила Кърпачева.

За втора шампионска титла догодина мечтае и Рада Куатли.

"Горди сме, че показахме какво можем. Нашата отдаденост и любов ни правят едно цяло", добави Христиана Ковачева.

"Гледахме да си свършим работата като отбор", добави Яна Стайкова.

Виктория Берова отличи добрата атмосфера на състезанието и спокойствието на съотборничките ѝ в най-важните моменти.

Дария Капсъзова е на мнение, че това е едно от най-трудните състезания, в което е участвала.

"Преминахме през много трудности", подчерта Сияна Табакова.

Старши треньорът Кристина Ташева разкри, че минути преди момичетата да излязат на задължително изиграване на съчетанието преди самото състезание, Дария получава кръвоизлив от носа. Организаторите отказват да отложат тази тренировка, а при отказ от страна на отбора, той ще отпадне от участие. Дария излиза с кръв по лицето и играе заедно с останалите момичета.

Догодина ще имаме два женски отбора, както Финландия, тъй като някои девойки ще преминат в по-горната възраст, поясни Ташева.

Световното първенство ще се проведе в Казахстан. В календара са включени две Световни купи – в Дубай и Париж, както и Европейско първенство във Финландия. Повечето момичета тренират паралелно естетическа и художествена гимнастика. Естетическата гимнастика е по-трудна от гледна точка на издържливост, докато в художествената това е отработването на всеки елемент. Състезателките са в залата за тренировки по 8 часа, ходят на училище и си подготвят домашните нощем. Две от момичетата пътуват от Перник до София, за да тренират.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският канцлер потвърди, че страната му е против България и Румъния в Шенген
Австрийският канцлер потвърди, че страната му е против България и Румъния в Шенген
Първо домакинско поражение за Монтана в Адриатическата лига
Първо домакинско поражение за Монтана в Адриатическата лига