НОВИНИ

Димитър Главчев от Брюксел: Всички институции полагаме усилия да освободим българските моряци

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:31, 16.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
димитър главчев брюксел всички институции полагаме усилия освободим българските моряци
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Всеки ден всички институции в България полагаме усилия да освободим българските моряци, но ситуацията е изключително специфична и деликатна - това заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев. Той участва в среща на върха на лидерите на ЕС със съвета за сътрудничество в Персийския залив. Българските моряци, които са част от екипажа на кораба "Галакси Лийдер", са в плен на йеменските хути от ноември миналата година.

По повод членството на България в еврозоната, Главчев каза, че в момента, в който България изпълни и последния критерий - за ценова стабилност, ще бъдат поискани извънредни Конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка.

Съгласно тазгодишните Конвергентни доклади страната ни изпълнява три от четирите критерия за членство, а именно: този за стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг), за валутния курс и за дългосрочния лихвен процент. Премиерът Главчев изрази очакване до края на годината да бъде покрит и четвъртият критерий за ценова стабилност, като данните на НСИ от август потвърждават тенденцията за забавяне на темпа на инфлация в страната. Именно изпълнението и на последния критерий ще е предпоставка България да поиска изготвянето на извънредни Конвергентни доклади, въз основа на които възможно най-скоро да бъде взето решение за определяне на дата за членството на България в еврозоната.

Министър-председателят Главчев е в Брюксел, където днес участва в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, която се състои от: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

Попитан за акциите в България срещу купения и корпоративния вот, премиерът Главчев беше категоричен, че МВР реагира на всеки сигнал в рамките на своите правомощия, съвместно с прокуратурата и се взимат мерки. Тези действия ще продължат до последно докато приключи изборният ден, увери Главчев във връзка с ангажимента на служебния кабинет да гарантира честни и прозрачни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-студена зима от миналогодишната и с повече валежи, прогнозират от НИМХ
По-студена зима от миналогодишната и с повече валежи, прогнозират от НИМХ
Цветелина Георгиева се класира за основната схема на европейското по тенис на маса, Мария Йовкова отпадна
Цветелина Георгиева се класира за основната схема на европейското по тенис на маса, Мария Йовкова отпадна