НОВИНИ

Директорът на 51-во СУ: Сложните термини след 5. клас е един от проблемите в учебниците

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 04.04.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Образование
Слушай новината

Това, което не е редно и се вижда в учебниците с просто око, са много сложните термини след 5-и клас, каза в студиото на “Денят започва” Асен Александров - директор на столичното 51-во СУ “Елисавета Багряна”, в коментара си за новите учебни програми и учебници.

След въвеждането на първа и втора гимназиална степен през 2016 г. голяма част от материала за 11-и и 12-и клас се премества за изучаване от 5-и до 10-и клас, обясни той и добави:

“Това смъкване направи материала от 5-и до 10-и клас сравнително много като обем и доста сложен. Сложността се дължи на това, че хората, които пишат учебниците, най-често са председатели на екипите от университетски преподаватели и пишат на доста сложно ниво, пишат за най-добрите - това са 10-20%”.

Зорница Трифонова от Асоциация “Родители” допълни, че у дома децата се връщат с “неясноти и трудности, които да се компенсират”.

“Когато това не се получава в училище, се налага да се прави у дома. Това невинаги става и затова са необходими допълните уроци и допълнителни занимания с децата”, отбеляза тя.

За нея е важно на промените в учебните програми да се гледа като на цялостен процес и да са съобразени с промените, които трябва да се случат и образованието като цяло - “нагласите, погледа върху образованието, какво очакваме от децата и какво искаме те да получат в края на всеки един от образователните етапи”.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишният Карлос Алкарас спечели турнира в Маями
18-годишният Карлос Алкарас спечели турнира в Маями
Илиана Раева: Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа
Илиана Раева: Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа