НОВИНИ

Проф. Димитров от историческата комисия: На важния въпрос за Охридската архиепископия колегите от РСМ втвърдиха позицията

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 04.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Балкани
Слушай новината

За съжаление, голям напредък от заседанието на Историческата комисия между България и Северна Македония няма. Има направена една оптимистична крачка напред, в сравнение с това, което беше предходните години. И това беше на предишната среща. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по исторически въпроси между България и Република Северна Македония.

Отчитат скромни резултати от съвместното заседание на Историческата комисия между България и РСМ

"Първото ни заседание в София съвпадна с първите два дни с агресията на Русия срещу Украйна и тогава не стана толкова ясно какво сме постигнали, но то не е толкова впечатляващо. Това беше обща позиция, до която стигнахме след мъчителни няколко години, в една препоръка как да бъде отразено времето на цар Самуил и неговата държава в учебниците на РСМ. Акцентът е върху това, че те трябва да се съобразяват с доминиращата гледна точка в световната медиевистика. Тази доминираща гледна точка съвпада с нашата българска интерпретация на това историческо време. Това обаче нищо не значи. Това е само едно предложение към правителството, а кога ще бъде приложено, никой не може да каже. Това е въпрос на едно необозримо бъдеще, може да бъдат 2 - 3, но и 10 години", каза проф. Димитров.

По думите му последното заседание е охладило донякъде ентусиазма.

"Съгласие постигнахме в първия ден по отношение на богомилството, което не е чак толкова важен проблем от гледна точка на разминаванията между двете държави. Но на втория ден, когато трябваше да обсъждаме съществената тема - важния въпрос за Охридската архиепископия, се върнахме към втвърдяване на позицията от страна на нашите колеги", каза проф. Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден без тролове в интернет
Ден без тролове в интернет
Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал е болен от рак
Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал е болен от рак