НОВИНИ

Отчитат скромни резултати от съвместното заседание на Историческата комисия между България и РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 03.04.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

Като скромни определят резултатите от заседанието на Историческата комисия между България и Северна Македония българските представители.

В четвъртък и петък експертите от двете страни обсъждаха българските забележки в учебниците за 7-и клас в югозападната ни съседка, свързани със средновековна история. За богомилството са постигнали съгласие, за същността и произхода на Охридската архиепископия - преговорите ще продължат. Следващата среща ще е в София на 12 и 13 май.

"Срещата протече като цяло в позитивна и колегиална атмосфера, но конкретните резултати от нея бяха крайно ограничени. На предишната среща в края на февруари бе постигнат известен напредък, но този ритъм не бе съхранен и е изключително забавен сега, така че като цяло резултатите са скромни от последната среща. За богомилството като цяло постигнахме общо виждане и това е позитивният резултат от последната среща. Но разговорите продължават доста бавно по ред други въпроси", заяви доц. Наум Кайчев - заместник-съпредседател на Историческата комисия между България и Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в Сърбия - ръст на цените и ниски доходи
Животът в Сърбия - ръст на цените и ниски доходи
Лазаров с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия
Лазаров с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия