НОВИНИ

Орбан с крехка преднина на изборите в Унгария

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:21, 03.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Днес е ден на парламентарни избори и в Унгария. Премиерът националист Виктор Орбан се бори за четвърти мандат за управление, критикувано в страната и от Брюксел като недемократично и накърняващо върховенството на закона. Битката е оспорвана - за първи път срещу Орбан и неговата партия "Фидес" се изправя 6-партийна опозиционна коалиция. Нейният кандидат за премиерския пост Петер Марки-Зай беше избран на първични избори. Според последното проучване "Фидес" води с 39% срещу 36% за опозицията.

За първи път в 12-годишното управление на Виктор Орбан и партията "Фидес", изходът от изборите в Унгария е непредсказуем. Кампанията беше доминирана от темата за войната в Украйна и премиерът, който има близки отношения с Москва, се опита да прояви гъвкавост. Той обвини опозицията, че иска да въвлече страната в конфликта и представи вота като избор между войната и мира. Орбан си предрече голяма победа в битката за четвърти мандат.

"Нашата позиция е ясна, ние искаме да гарантираме мир и сигурност. Смятаме нашите опоненти за опасни. Призоваваме всички да гласуват за политически партии, които могат да гарантират мир и сигурност", заяви Виктор Орбан, премиер на Унгария.

Въпрос за връзките с Кремъл не смути Орбан.

"Владимир Путин не участва в днешните избори и не се налага да се занимавам с този въпрос", заяви Виктор Орбан, премиер на Унгария.

Също за първи път шест разнородни партии се съюзиха, за да оспорят властта на Орбан. Задачата е трудна - управляващите контролират основни медии и промениха избирателната система своя полза. В родния си град, на който е кмет, кандидатът за премиер Петер Марки-Зай призова унгарците да гласуват за промени.

"Ние се борим за демокрация, за порядъчност, независимост на съдебната система, върховенство на правото в Унгария, пазарна икономика. Ние искаме да покажем, че моделът, който Орбан въведе в Унгария, не е приемлив за порядъчните хора", заяви Петер Марки-Зай, лидер на опозицията.

Тревогите от инфлацията и поскъпването на живота може да накарат мнозина да поискат смяна на властта. Орбан обаче се подсигури с редица популистки мерки. Той има и възможности за контрол над общественото мнение. Днес се провежда и референдум по закона за сексуалното образование в училищата. Според критиците той дискриминира хората с различна сексуална ориентация. Заради него Европейската комисия води наказателна процедура срещу Унгария.

Изборният ден продължава до 20:00 часа българско време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 14 медала за България от Купа "София"
Общо 14 медала за България от Купа "София"
Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи
Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи