НОВИНИ

От нашите пратеници: Сърбия гласува в избори 3 в 1

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:08, 03.04.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес в Европа започва т.нар. "супермесец на изборите". След седмица французите ще решават дали да преизберат президента Макрон. А днес гласуват в Сърбия и Унгария. В Сърбия вотът е 3 в 1. Днес се провеждат предсрочни парламентарни и редовни президентски избори. В няколко общини, включително столицата Белград, гласуват и за органи на местната власт. Избори в контекста на войната в Украйна, но и на мобилизация от страна на опозицията.

Разбира се, всички погледи са насочени към действащия президент Александър Вучич и опонентът му - Здравко Понош.

52-годишният действащ президент Александър Вучич е издигнат от коалицията "Заедно можем всичко". Юрист по образование, работил е като журналист, а по-късно министър на информацията в правителството на Слободан Милошевич. През 2014 г. е избран за премиер, три години по-късно става президент. Вучич често е критикуван за опит за намеса в свободата на медиите, независимостта на съдебната система, а също и за тесни връзки с Русия.

Още 7 са кандидатите за президентския пост, като проучванията дават най-големи шансове на 59-годишния Здравко Понош. Той е бивш началник на Генералния щаб на сръбската армия. Твърди, че Сърбия не трябва да признава независимостта на Косово, против е и членство в НАТО. Понош е издигнат от опозиционната коалиция "Обединена Сърбия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи
Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи
Лидерите от управляващата коалиция разговаряха в МС
Лидерите от управляващата коалиция разговаряха в МС