НОВИНИ

Жители на Лозен отново протестираха срещу изграждането на фабрика за насекоми

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:30, 03.04.2022
6964
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Отново протест на жителите на софийското село Лозен. Хората продължават да недоволстват срещу намеренията на инвеститор за изгради завод за отглеждане на насекоми. Събрали са и подписка от 4000 души.

Протестът започна към 10.30 ч. тази сутрин. За шести път недоволните блокират бул. "Цариградско шосе". Протестът е организиран от сдружение "Развитие за Лозен". Те искат оставката на министъра на околната среда Борислав Сандов, като мотивите са, че той е отменил решение на предния министър да се извърши ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда).

"Едно от нашите искания е оставката на министъра Борислав Сандов, тъй като той е един антиекоминистър поради простата причина, че по безпардонен начин спря процедурата по ОВОС, за която ние жителите на селото протестирахме. това е нечувано, екоминистър да спре процедура по ОВОС. Екоминистрите трябва да искат ОВОС за всяко предприятие, без такива корпоративни ходове", каза Пламен Цеков - Сдружение "Развитие за Лозен".

Това, което най-много притеснява местните хора, че построяването на фермата за насекоми ще предизвика много неприятна миризма в селото.

"Най-важното е да се спре преустройството на тази фабрика, да се изтегли разрешителното за преустройство и ние няма да го позволим това, така както дойдоха анонимно, без да имаме яснота, без да има ОВОС и населението да знае няма да се получи. Концепцията за развитието на селото е друга", заяви Георги Младенов - кмет на с. Лозен.

Въпросната фирма е само на километър от Лозен.

"Опитват се по всякакъв начин, включително и чрез личен натиск върху участници в протестите и с платени медийни статии да изместват недоволството на хората. Няма такова нещо като недоволство от презастрояване, тук са всички, защото не искат насекомо да се нанесат в Лозен", каза Йордан Ибришимов от Сдружение "Развитие за Лозен".

Потърсихме фирма "Насекомо" за мнение. Ето какво отговориха оттам:

"Изпълнили сме всички съгласувателни процедури и чакаме да получим съответните разрешения за преобразуване на старата мебелна фабрика във ферма за насекоми".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Не искам повече да съм съучастник в това, което се случава в българския футбол
Димитър Бербатов: Не искам повече да съм съучастник в това, което се случава в българския футбол
От нашите пратеници: Какви са очакванията на сърбите за изборните резултати?
От нашите пратеници: Какви са очакванията на сърбите за изборните резултати?