НОВИНИ

Бежанци и доброволци превръщат стара пловдивска болница в бежански център

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 03.04.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в Пловдив, за да я превърнат в център за настаняване на бежанци. В инициативата участват работници от общинските предприятия, кризисните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да помагат на хора търсещи убежище и спасение от войната.

След 7 години под ключ сградата на старата белодробна болница в Пловдив изглежда смущаващо. Но 30 украинки намерили спасение от войната, разчистват стаите за да ги превърнат в място, където може да се живее за известно време.

"Сега събираме ненужните неща, помитаме стаите, мием пода и момичетата на първия етаж изнасят всичко, което е по силите им. А шкафовете ги вдигат мъже, които ни помагат", разказва Лена от Чернигов.

Служители на общинските фирми "Паркове и градини" и "Чистота" разчистват двора, а доброволци изнасят от стаите стари мебели, медицинска апаратура и техника. Всички се надяват, че след ремонт на инсталациите за ток и вода, на първите два етажа ще има подходящи битови условия.

"Основно ни трябват шпакловка, бои специалисти, които могат да подкрепят с ремонта и пари за покрива - тоест говорим за до 100 000 лева, да оправим основни, базови неща, а после малко по малко ще оправим и всичко друго", обясни Наталия Елис - организатор.

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и дезинфекция.

"Много работа ни очаква, много е свършена за няколко дни, но това не ни плаши, така или иначе до две седмици ще имаме възможност да настаняваме хора", каза Здравко Димитров.

След ремонтите и обзавеждането се очаква кризисният център да има капацитет за близо 300 души. А от името на всички тях художничка от Харков рисува на фасадата символ на благодарност.

"Искам да направя това лого тук на входа на сградата и да е рисунката която ще посреща всеки", сподели Валерия Кличевич.

"Това е голяма благодарност за втория дом и втория шанс , който се предоставя на украинските бежанци", казва Лана Петкова от кризисния щаб към областната администрация.

Докато всички изнасяха и изхвърляха, почетният консул на Украйна възстановяваше паметника на Димитър Кудоглу човекът дарил белодробна болница на пловдивчани. Все още не е уточнено колко пари ще са нужни, за да бъде сградата изцяло пригодена за кризисен център. Предварителните сметки са за 10 милиона лева.

Репортер: Димитър Димитров

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Божанков, БСП: Не подкрепяме изпращането на оръжие в Украйна, ГЕРБ търсят конфронтация
Явор Божанков, БСП: Не подкрепяме изпращането на оръжие в Украйна, ГЕРБ търсят конфронтация
Проф. Аргирова: Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено
Проф. Аргирова: Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено