НОВИНИ

Украинци помагат в областния координационен център в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 01.04.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Украински студенти, които учат в Пловдив, активно помагат в областния координационен център. Второкурсничката Анастасия Полякова, която учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, е сред дежурните на денонощния телефон и помага на сънародниците си, които са избягали от войната.

След няколко дни липса на контакт с родителите си в Мелитопул най-сетне Анастасия получава съобщение, че са невредими.

"Казват, че е спокойно, но нямат интернет и не знам защо. И е много тежко, защото не мога да се свържа нормално с тях, но сега е спокойно. Днес само ми писаха и три-четири дена не ми пишеше никой", казва тя.

Малко след началото на войната в Пловдив се сформира координационен център в помощ на бежанците. Служителите в администрацията обаче срещат трудности с езиковата бариера.

"В един момент започнаха да зачестяват обажданията на украински и руски език. Аз говоря някакъв руски, който беше крайно недостатъчен и тогава стигнахме до момента, в който имахме нужда от доброволци, които говорят руски поне, защото това е езикът, с който всички успяваме да се разберем, с украинския е малко по-сложно", каза Ренета Бамбова от Областна администрация.

Сега доброволците, които говорят и български, и руски език, са четирима, като отговарят на запитвания и въпроси денонощно. Момичето се надява войната в родината ѝ да свърши по-бързо, за да спре да се страхува за живота на най-близките си.

На телефона в областния кризисен център звънят и много граждани, които искат да помогнат.

Проблем за хората, които настаняват в домовете си бежанци, до някъде са разходите за битовите сметки, които трябва да покриват, защото държавата подпомага само туристическия бранш, но не и собствениците на имоти, които са отворили личните си домове.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря в Атина
Пясъчна буря в Атина
Маските от днес не са задължителни. Крие ли рискове отмяната на COVID мерките?
Маските от днес не са задължителни. Крие ли рискове отмяната на COVID мерките?