НОВИНИ

Руски агенти са работили срещу разбирателството между България и Северна Македония

Николай Минков
от Николай Минков
19:57, 31.03.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спецпрокуратурата влезе в ДАНС. Служители на агенцията са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби. По информация на БНТ в акцията участват и контраразузнавачи, на които им се е наложило да разследват собствените си колеги.

По сигнал на ДАНС в спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за шпионска дейност в полза на Руската федерация. Това е вторият такъв скандал в рамките на месец. На 2 март контраразузнаването разкри генерал от резерва, който отново е шпионирал в полза на Кремъл. В отговор българските власти експулсираха двама руски дипломати. Днешният скандал беше повод за коментари от президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

"ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията, по отношение на шпионска дейност", заяви президентът Румен Радев.

"Имам някаква информация, но не искам да говоря по тези разследвания преди да разбера. Това, което разследваме в момента на много места, и ДАНС работи усилено, е доста голям агентурна диаспора се е образувала в България, руска, която в момента виждаме, че работят по много различни интереси. Част от нещата, което ми е докладвано вече, е, че имаме руски агенти, които са работили срещу разбирателството между България и Република Северна Македония и руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", заяви премиерът Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронология на COVID епидемията у нас
Хронология на COVID епидемията у нас
Българската агенция за инвестиции връчи годишните си награди
Българската агенция за инвестиции връчи годишните си награди