НОВИНИ

Прокуратурата поиска списък кой влиза в МС. Петков и Рашков реагираха остро

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 31.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:50 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пореден епизод от сблъсъка между правителството и прокуратурата. Видеозаписи и списък, поискан от прокуратурата за всички български и чужди граждани, влизали в МС през последния месец породиха нова поредица от остри изказвания към държавното обвинение от премиера и вътрешния министър. Премиерът обяви, че за него главния прокурор е компрометиран.

Критиките към прокуратурата започнаха още по време на отчета на МВР за миналата година. Вътрешният министър обяви, че разследващите полицаи в ГДБОП и Националната полиция са работили по 100 преписки, които са изпратени в прокуратурата и там били поставени на трупчета.

Рашков обвини прокуратурата в бездействие и обяви, че МВР ще публикува списък с тези преписки. А премиерът Кирил Петков поздрави МВР, че връща законността и обвини прокуратурата, че не работи.

И още една интрига от днес - назначеният нов заместник-министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отказа да заеме поста. Според Бойко Рашков бившият служебен министър на правосъдието е недоволен от забавянето на плановете да заеме друг пост.

Публикации, че прокуратурата е поискала от Министерския съвет списък, а от НСО видеозаписи на всички, които са влизали в сградата на правителството в периода от 23 февруари до 23 март излезе, докато вътрешното министерство представяше своя отчет за дейността си през изминалата година. Вътрешният министър не отрече информацията, но я коментира с думите, че от прокуратурата може да се очаква всичко.

"Аз очаквам прокуратурата да изиска видеозаписи от това кой влиза в българския парламент, кога е влязъл, сам ли е влязъл, как е бил облечен, правил ли е изказвания от трибуната, не е ли правил и т.н. Тя българската прокуратура си намира работа, която е извън нейните обичайни правомощия да постига някакъв политически ефект", каза Рашков.

Премиерът Кирил Петков заяви, че не е информиран за подобно искане:

"Аз не съм информиран за това, но ако и това се окаже вярно, просто и това ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитат да видят кой влиза и излиза от Министерски съвет, за да видят кои са хората, които подават сигнали, това ще е просто поредният саботаж".

Министерският съвет стана контактна точка на Европрокуратурата след посещението на Лаура Кьовеши през март. Тогава европейският главен прокурор подчерта, че през миналата година български граждани са подали рекорден брой сигнали директно, каквато възможност има и чрез сайта на Европрокуратурата. От държавното обвинение отказа коментар дали са искали такъв списък, както и на упреците на премиера.

По-рано Кирил Петков лично поздрави вътрешното министерство за това, че е осигурило провеждането на честни избори.

"Ако това не се беше случило, ако имахме купуване на гласове, ако можеха местните дерибеи да продължават да контролират голяма част от гласовете на българския народ, всички ние може би нямаше да сме тук днес", каза той.

Според премиера с действията си вътрешният министър връща законността у нас.

"МВР е всъщност на страната на народа. В момента сме във времена на промяна. И всеки трябва да застане от страната на закона, от страната на народа или от страната на статуквото, от страната на корупцията, от страната на недосегаемите. Никой не е над закона. Това, което ние сме говорили не веднъж с министър Рашков и с част от колегите, че вече няма наши, няма ваши", каза той.

Премиерът Кирил Петков: Законността се връща в България

По повод развитието на разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, Кирил Петков отново атакува главния прокурор.

"Факт е, че г-н Гешев за мен е абсолютно компрометиран вече. Той е компрометиран даже на ниво Европейски съюз. Факт е, че последните действия бяха ясно отразени по всички медии. Но този път имаше една голяма разлика, една и съща информация влезе в Европейската прокуратура, както и в българската", каза Петков.

Критики към прокуратурата не спести и вътрешния министър. Според Бойко Рашков МВР още през лятото са разкрили първите злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус", но до момента няма резултат.

"Главният прокурор поне трябва да каже, смятам защото вече разследването месец юни ще стане на една година, да каже има или няма основание да иска на някой въобще имунитета. Но има там едни министри, има, които присъстват в досъдебното производство", каза Рашков.

Бойко Рашков: Досъдебното производство срещу главния прокурор е илюзия

В същото време Иван Демерджиев изпрати до медиите писмо, че отказва да заеме поста зам.-министър на вътрешните работи. Преди повече от седмица заповед за назначаването му е подписана от премиера. Демерджиев обяснява, че до момента нямало яснота по важни за него въпроси.

"Колегата Демерджиев, обаче, там идеята беше малко по-друга той да поработи малко, да ни помогне в този напрегнат момент сега в министерството. След което идеята беше за нещо различно. И тъй като в момента няма движение на това различното, за което подсказвам и за това колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност", каза Рашков.

Вътрешният министър коментира още, че е готов да даде показания като свидетел по разследването за твърденията на Васил Божков, че е бил изнудван от бившите управляващи, ако с това може да бъде полезен за разкриването на обективната истина.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще призоват в понеделник премиера Кирил Петков като свидетел да даде повторно показания по образуваното разследване за евентуално изнудване на Васил Божков. На министър-председателя ще бъдат определени и две резервни дати заради евентуална служебна ангажираност. Правосъдният министър от своя страна съобщи, че от прокуратурата още не са изпратили искане за правна помощ от Обединените арабски емирства за разпит по видеоконференция на самия Васил Божков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър в София (ВИДЕО)
Ураганен вятър в София (ВИДЕО)
България посреща Южна Африка в Световна група II за Купа "Дейвис"
България посреща Южна Африка в Световна група II за Купа "Дейвис"