НОВИНИ

Радев за казуса с преброяването в РСМ: България трябва да продължава с политиката на вето

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 31.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Резултатите от преброяването в Република Северна Македония са още едно доказателство, че България не трябва да променя политиката си за влизане на западната ни съседка в Европейския съюз, преди да е защитен националният ни интерес. Това коментира държавният глава Румен Радев, който уточни още, че до него са достигнали и множество сигнали за нарушения. Според официалните резултати от преброяването едва 3504-ма души са се определили като българи.

"Това е поредното доказателство за безправието на българите в РСМ, които не смеят открито да се заявят, че са българи, при положение, че тук над 120 000 са доказали с документ за произход, че са българи. Това означава, че България трябва да продължава с политиката на вето за започване на преговори за членство, докато не получим ясни гаранции за това, което ви говорех преди малко", каза той.

Радев заяви още, че с еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей са извървели път на осъзнаване, че има проблем, че трябва да бъдат предприети ясни конкретни действия за решаване на проблемите с правата на македонските българи, за изкореняване езика на омразата, за ревизия на учебници, така че младите хора да не се възпитават в дух на омраза срещу България, в мерки за опазване на българското културно наследство.

"Имаме определен прогрес в нашата работа. Тези проблеми, както и той сподели, благодарение на устойчивостта на България, се осъзнават и се превръщат в ангажимент на ЕС. Въпросът е с какви инструменти да се гарантира защитата на нашия интерес. Това очаквам от българското правителство по категоричен начин да защити нашия национален интерес", каза Радев.

Радев: Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Димитровград срещу двойното поскъпване на водата
Протест в Димитровград срещу двойното поскъпване на водата
Почина почетният председател на БЛС д-р Димитър Игнатов
Почина почетният председател на БЛС д-р Димитър Игнатов