НОВИНИ

Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:00, 31.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната бюджетна комисия изслуша двамата кандидати за управител на Българската народна банка - Андрей Гюров и Любомир Каримански. И двамата са предложени от управляващата коалиция - Гюров от "Продължаваме промяната", а Каримански от "Има такъв народ".

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

Със 17 гласа "за" депутатите допуснаха до изслушване кандидата за управител на БНБ на "Има такъв народ" Любомир Каримански. Андрей Гюров получи девет гласа "за" заради съмнения на опозицията, че няма диплома за магистър, въпреки че има степен доктор от Виенския университет.

"Ние не се съмняваме че г-н Гюров има придобита степен доктор, но въпросът е дали тя е академично призната по съответния ред", заяви Красимир Вълчев.

"Официалният документ, който съм представил към комисията по бюджет и финанси, е издадена диплома от Виенския университет за образователна степен доктор и тя е официално преведена в България, но ще представя и другия документ", заяви Андрей Гюров.

В крайна сметка кандидатът на "Продължаваме промяната" беше допуснат до изслушване, но при условие, че ще предостави изискваните документи, които да докажат, че има образование, което съответства на степен магистър по българското законодателство.

Кандидатите за поста управител на БНБ представиха сходни визии за развитието на централната ни банка. Сред основните приоритети е засилване на надзорната функция на банката, модернизацията, приемането на еврото и справянето с предизвикателствата заради икономическата криза и войната. Според Гюров трябва да се наблегне на промяната при поемане на риск от страна на банките.

"Аз мога да сравня тази ситуация с нивата на ваксинация срещу ковид, дори числата са сходни, 30% ваксинирани срещу 70 неваксинирани по подобен начин в българската банкова система, определени кредитни институции са ваксинирани срещу големи нива на риск", заяви Андрей Гюров.

Каримански наблегна на повишаване на аналитичната и информационна функция на БНБ, особено що се отнася до влизането ни в еврозоната.

"Населението ползва парите, но едва ли знае населението как да запази тези пари чисти, как да запази тези пари с висока скорост да се обръщат и как може тези пари да ги съхранява достатъчно благонадеждно", каза Любомир Каримански.

Кандидатурите за управител на БНБ ще бъдат гласувани в пленарна зала на 7 април.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Повечето изпити за матурите едва ли са добър вариант
Денков: Повечето изпити за матурите едва ли са добър вариант
България регресира с две места в ранглистата на ФИФА
България регресира с две места в ранглистата на ФИФА