НОВИНИ

Парламентът гласува чужденците с временна закрила у нас да получават здравно осигуряване

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 31.03.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха промените в Закона за здравното осигуряване.

Предвижда се на чужденците с временна закрила да се предостави здравно осигуряване и медицинско обслужване. Основната забележка на опозицията беше, че не се знае откъде ще дойдат парите. "Продължаваме промяната" увериха, че основно ще се разчита на европейски средства, а българските граждани няма да бъдат ощетени.

Законопроектът беше приет с гласовете на управляващите партии и на част от депутатите от ГЕРБ. От "Възраждане" категорично се обявиха против промените.

"Считам, че този законопроект на първо място е дискриминационен.В България има много бежанци, има много лица с хуманитарен статут, има и лица с временна закрила, видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна. Много българи умират на прага на болниците, много деца умират, защото родителите им не са успели да съберат пари за лечение в чужбина", заяви Елена Гунчева.

"Никъде в закона не е написано, че ще е само за Украйна. За всеки един търсещ убежище в България. Това е много важно да го знаете - дали е сириец, руснак, защото ще има и руснаци, и т.н.", отговори ѝ Илин Димитров от "Продължаваме промяната".

Председателят на здравната комисия Антон Тонев обясни, че в момента в ЕС върви дискусия за създаването на фонд, който да компенсира страните с най-големи разходи за сметка на държавните си бюджети.

"Тези средства, макар и прогнозни, трябваше да ги предвидим в бюджета на НЗОК или отнякъде трябваше да има източник на финансиране, в момента няма източник на финансиране . Какво се предлага? Предлага се този здравноосигурителен пакет да се финансира по начин определен с решение на МС, само че решението на МС в законопроекта в момента не е ясно. Върху какъв доход ще се осигуряват тези украински бежанци?", попита Хасан Адемов, ПГ на ДПС.

Отговори му Асен Балтов от ГЕРБ- СДС

"Това, което в момента искаме да направим не е ли хуманитарна помощ или здравеопазването не е хуманитарно? Аз мисля, че точно в този фонд, създаването на такъв фонд щеше да свърши много по-добра работа, отколкото да отваряме закона за здравното осигуряване и да се чудим как да наместим едногодишното присъствие на украинските бежанци. Разбира се дай боже да не е по-дълго, мисля ,че този фонд върши много добре работа за начало да се направи един такъв фонд", каза той.

Дошло е време спешно да се решават тези въпроси, смята Георги Михайлов от "БСП за България"

"Решава го законодателят, подкрепен от МС. Помогнете му и вие с вашето гласуване, а тук да се упражняваме, аз съм учуден. Нарочно не взимах реплика на няколко уважавани колеги, но моля ви се, ще намери начин бюджетът да се оправи с този проблем. Това е война", коментира той.

"Ние ще подкрепим този законопроект, защото в цялата история на България никога не е имало случай, в който българският народ да не е помогнал на нуждаещи се. Включително в много по-тежки ситуации.Между първо и второ четене ще се намерят нужните механизми за финансиране, още повече както виждаме от статистиката нуждаещите се не са такава цифра, която да попречи на бюджета", заяви депутатът от ИТН Ивайло Христов.

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че те също ще подкрепят законопроекта, защото трябва да изпълним обещанието си за предоставяне на хуманитарна помощ.

Вижте повече в репортажа на Вера Александрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуманитарни коридори за Мариупол днес, цивилното население бедства
Хуманитарни коридори за Мариупол днес, цивилното население бедства
ММС отбеляза 130 години от рождението на ген. Владимир Стойчев
ММС отбеляза 130 години от рождението на ген. Владимир Стойчев