НОВИНИ

За мисията да спасяваш живот - говори пожарникарят на годината комисар Димитров

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 31.03.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Комисар Дарин Димитров - директор на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Добрич, бе избран за пожарникар на годината. Пред "Денят започва" той разказа за това какво е да подлагаш на риск собствения си живот, за да помагаш на други.

"Всяко едно признание е важно, въпреки че признанието на хората и това, което се вижда в техните очи, е много по-голямо от която и да е било материална награда. Все пак една такава награда от ръководството на министерството означава за всеки един от нас и нашите колеги, че трудът ни се вижда и създава удовлетвореност", каза той.

Пожарникари спасиха две жени от горящия им апартамент във Велико Търново

През 27-те си години професионален опит комисар Димитров много пъти е ставал свидетел на безмълвна благодарност от хората и това е нещо, което остава с него за цял живот.

"В моя живот и кариера има четири незабравими години, в които са се случвали мащабни или други кризисни ситуации, които са необичайни за нашата професия", обясни той.

Евакуираха моряците от "Вера Су"

Една такава нетипична ситуация е "Вера Су" - тогава пожарникарите имаха тежката задача да евакуират екипажа от кораба, докато морето бушува.

"Ние нямаме компетенции за действие на морската акватория. Когато ни привлякоха като служба за действие, за нас това беше огромно предизвикателство. Трябваше да приложим всичко научено през годините в една по-непозната ситуация. В началото бяхме много притеснени, като ни поставиха задача да евакуираме екипажа - имахме кораб, за който не се знаеше дали ще запази местоположението си или ще се отмести", разказа комисар Димитров.

Президентът Румен Радев награди пожарникари, спасили човешки животи

Друга екстремна ситуация е била наводнението в Добрич през 2014 г. - тогава пожарникари от други области са се притекли на помощ на колегите си и хората в Добрич.

"Три месеца по-късно бях в една банка. Една жена излезе и попита: "Вие ли сте началникът на пожарната в Добрич?" Първоначално по тона останах притеснен, защото мислех, че нещо лошо ще ми бъде съобщено. Жената каза: "Искам да благодаря на вас и на момчетата от Пловдив, които бяха в моя дом" - и цитира имената им. В същото време от опашката се обадиха и други хора, които споменаваха имената на колеги - не от Добрич, а от други области. Хората помнят имената на служителите, които са им помогнали. Такива моменти остават незабравими, това е най-голямото признание за един пожарникар", сподели комисар Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив прегази възрастен мъж край гара в Бургас
Локомотив прегази възрастен мъж край гара в Бургас
Премиерът Кирил Петков ще посети Благоевград и Сандански
Премиерът Кирил Петков ще посети Благоевград и Сандански