НОВИНИ

Настимир Ананиев, ПП: Да се фокусираме върху нашите бойни дефицити, преди да оправяме чужди

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 31.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"След като има управляваща коалиция, е редно да има консултации, но искаме да чуем за какво точно става въпрос, защото и в момента България прави много за Украйна". Това мнение изрази депутатът Настимир Ананиев по повод консултациите на "Демократична България" за изпращане на оръжие в Украйна.

"Ние трябва да бъдем реалисти какво е положението на българската армия, защото след 12 години управление на ГЕРБ войната показа страшно много дефицити. И ние трябва да се фокусираме да оправим нашите бойни дефицити, преди да оправяме чужди. От години използваме еърполисинг, защото а съжаление нашата бойна авиация не е такава, каквато ни се иска да бъде. Би трябвало ракетните ни комплекси да пазят нашите стратегически обекти", каза Ананиев в студиото на "Денят започва".

Има заявени позиции на правителството, министърът на отбраната каза, че няма как да предоставим ракетни установки, тъй като те са стратегически за нашите нужди. Тази тема е важна, но по-важно е да спре войната, допълни той.

Министър Драгомир Заков за военната помощ към Украйна: Не можем да изпратим нещо, което нямаме

Относно избора за гуверньор на БНБ - идеята на "Продължаваме промяната" е била срокът за издигане на кандидатури да се удължи с още две седмици, за да може управляващата коалиция да излъчи един общ кандидат, но от ИТН не са се съгласили.

"За мен е важно кандидатурата на гуверньора на БНБ да има профила, който е нужен на една европейска държава. Мисля, че профилът на Андрей Гюров е най-подходящ за тази позиция и се надявам всички колеги да го разберат. При г-н Каримански - за мен гуверньорът на банката не трябва да е участвал в търговски банки, а г-н Каримански е участвал в малки търговски банки, свързани с имена от прехода", коментира Настимир Ананиев.

Две са номинациите за гуверньор на БНБ

Гласуването в парламента за изплащането на част от заплатите на "Автомагистрали - Черно море" не е закъсняло, категоричен е депутатът.

"Тези хора очакват да получат 1 милиард и 41 милиона лева по едни договори и 135 млн. лв. по други. Но всъщност ние трябва да проверим каква е свършената работа, защото видяхме, че в модела на ГЕРБ и патриотите има много порочни практики. Проверките отнемат дълго време и решихме да отпуснем 50% на всички фирми, а другите 50% да се дадат, след като МС потвърди, че работата е свършена", обясни той.

50% от дължимите средства към "Автомагистрали – Черно море" ще се разплатят в кратък срок

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След шамара от Уил Смит: Всички билети за шоуто на Крис Рок в Бостън са разпродадени
След шамара от Уил Смит: Всички билети за шоуто на Крис Рок в Бостън са разпродадени
Атанас Славов, ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната
Атанас Славов, ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната