НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 31.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера "Демократична България" обяви, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. В "Денят започва" депутатът Атанас Славов заяви, че партията е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от НС на 24 февруари да се включи такова изискване.

Въпреки смяната във военното министерство, те не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори.

"В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора и всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов.

Министър Драгомир Заков за военната помощ към Украйна: Не можем да изпратим нещо, което нямаме

Позицията на БСП до голяма степен е ясна - важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" също да изразят мнението си, заяви Славов.

"През първата седмица получавахме информация от нашите специални служби как всичко приключва за няколко дни, че бързо ще приключи. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като обясни, че три часа след декларацията на ДБ, те са внесли собствена такава. Атанас Славов заяви, че управляващите не биха отказали подкрепата на опозицията и ще ги поканят на консултации. Не смята обаче, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев, ПП: Да се фокусираме върху нашите бойни дефицити, преди да оправяме чужди
Настимир Ананиев, ПП: Да се фокусираме върху нашите бойни дефицити, преди да оправяме чужди
САЩ и Мексико се класираха за Мондиал 2022
САЩ и Мексико се класираха за Мондиал 2022