НОВИНИ

"Демократична България" започва консултации за оказване на военна помощ за Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:39, 30.03.2022 (обновена)
6939
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" обявиха в Народното събрание, че започват консултации за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

От коалицията вземат предвид, че българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС и като отчитат, че отбраната на Украйна е легитимно право ще водят разговори да се окаже военна помощ за Украйна.

"Като осъждаме военните действия на Руската федерация и като приемаме, че войната засяга цяла Европа, като настоява, че българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС и част от членките предоставиха военна помощ, като отчита, че отбранителните действия е легитимно право, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за мира, като приема, че е наш морален дълг да се съобразяваме за справедливата кауза на Украйна, започваме консултации за постигане на съгласие, с което да бъде даден мандат за оказване на военно-техническа помощ на Украйна", заяви ген. Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

Цялата декларация на "Демократична България" можете да видите ТУК

Партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заявиха готовност да чуят мотивите им и да проведат този диалог.

"Готови сме да ги изслушаме. От Министерството на отбраната обявиха, че нямаме възможност да предоставим стратегическа военна техника. Сега е време да седнем и да говорим соалицията готова ли е да предоставим помощ и каква", коментира Настимир Ананиев от ПП.

"Нашата позиция винаги е ясна, че трябва да сме партньор па НАТО и ЕС. И когато държавата има позиция - сега ние нямаме представа какви са им мотивите, да видим, ще го обсъдим и коалиционната група и опозицията трябва да излиза. С обща позиция - тя трябва да е и от МС и от правителството, защото започват въпросите - защо вие сте "за", пък другите - "против", каза Станислав Балабанов от ИТН.

БСП са категорично против военна помощ за Украйна и заявяват, че няма да си променят мнението по време на дискусията. Смятат, че това би въвлякло страната пряко във войната.

"Позицията на БСП е че е категорично против военна помощ за Украйна такава е решението и при приемането на бюджета. Това решение се спазва. Ще продължаваме да отстояваме само хеманитарната помощ. Военната помощ ще ни въвлече пряко във войната. Тази тема не е обсъждана в коалицията", заяви Георги Свиленски от БСП.

От ГЕРБ казаха, че позицията им е ясна, но никой не е водил разговори с тях.

"Нашата позиция е повтаряна многократно, но засега никой не е водил консултации с нас", обясни Томислав Дончев.

"Възраждане" коментираха, че докато се четат декларации за предоставяне на оръжие на Украйна , 17 български моряци още чакат евакуация.

"Ако някой иска да дава бомби за Украйна, да си направи сметка дали някои от тези бомби може да паднат върху парламента", заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

Остър сблъсък между ПП и "Възраждане" в парламента заради блокирания кораб "Царевна"

ДПС се въздържаха от коментар. От ГЕРБ предложиха създаването на временна комисия за подписания меморандум между Министерския съвет и компания за привличане на инвестиции за 1 милиард долара, но предложението им беше отхвърлено.

Репортери: Милена Кирова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остър сблъсък между ПП и "Възраждане" в парламента заради блокирания кораб "Царевна"
Остър сблъсък между ПП и "Възраждане" в парламента заради блокирания кораб "Царевна"
Фенове на Нигерия вилняха след провал на отбора
Фенове на Нигерия вилняха след провал на отбора