НОВИНИ

Проф. Михайлов: Финансирането на медиците на първа линия ще продължи поне още три месеца

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 30.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен. То ще продължи най-малко още три месеца - няма да спира от 1 април, а ще продължи до края на юни. Това заяви в студиото на “Денят започва” депутатът от БСП проф. Георги Михайлов - заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

“Ние обмисляме сериозни възможности за промяна на финансирането на системата. Нека запазим това за решенията на управляващата коалиция и ще го представим при актуализацията на бюджета”, допълни депутатът от БСП.

У нас днес от Министерския съвет трябва да внесат яснота за промените след отпадането на епидемичната обстановка от началото на април. На извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарната зала.

По думите му с тази актуализация “много неща ще се случат в областта на здравеопазването, свързани с реформата в този сектор” - например, съотношението болнична - доболнична помощ.

“Имаме тежък дебаланс - имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа. Това не е ефективно здравеопазване и трябва да се промени, защото основната част от заболяванията на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се направят много сериозни усилия. Но това няма да стане за два месеца, защото доболничната помощ не е подготвена”, разясни той.

Според него не преминаваме от една крайност в друга с отмяната на противоепидимечните мерки от 1 април. Крайностите бяха в началото, когато бяха взети помпозни мерки без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемична ситуация в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и скептик, погледна на управлението на тази криза с голяма доза негативизъм, което се върху всичко след това, коментира още д-р Михайлов.

Той подчерта, че въпросът за носенето на маски трябва да се реши от здравния министър.

“Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни”, заяви д-р Михайлов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов поздрави юношите
Борислав Михайлов поздрави юношите
Спад на интереса към ковид ваксините в Благоевград
Спад на интереса към ковид ваксините в Благоевград