НОВИНИ

Столичен казус: Битови клиенти не получават компенсации за газ заради общи котелни помещения

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:42, 30.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Столичен казус, свързан с компенсациите, които битови клиенти на природен газ трябва да получат за периода декември 2021 - февруари 2022. Клиенти на търговски дружества сигнализират, че тъй като етажната собственост е с общ котел - те реално не получават никаква компенсация.

"Към нашата асоциация се обърнаха граждани, разтревожени от това, че не могат да се възползват от програмата за компенсации. След като събрахме необходимата информация и проследихме кореспонденция с Министерството на енергетиката, открихме проблем, който няма решение. Тези потребители, които имат общо котелно, нямат право да се възползват от компенсации, а само хората, които имат отделни котлета в жилищата си", обясни Павел Миланов - председател на Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост.

Отговорът на министерството е свързан с лицензии, а всъщност трябва да се даде отговор битови потребители ли са клиентите в тези сгради. За да има справедливост в държавната политика, трябва всички да бъдат включени в програмата на компенсациите, подчерта Миланов.

Цанко Цанов, представител на фирма доставчик на природен газ, заяви, че на територията на София има един краен снабдител - "Овергаз".

"Всички клиенти, които са в сгради с общи инсталации, са клиенти на "Овергаз" и по един или друг начин те използват енергията за отопление, топла вода - техни собствени нужди. Голяма част от клиентите са заявили, че газът се купува от тяхно име и за тяхна сметка и трябва да бъдат компенсирани", допълни той.

БНТ потърси Министерството на енергетиката за отговор. Оттам казаха, че в момента се прави преглед и оценка на всички казуси, в които клиентите не са получили компенсации. Обмисля се създаването на специална програма за такива случаи.

Вижте повече в прякото включване.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в украинското метро (Снимки)
Животът в украинското метро (Снимки)
Среднощно заседание: Коалиционният съвет обсъди еврочленството на РСМ и кандидатите за управител на БНБ
Среднощно заседание: Коалиционният съвет обсъди еврочленството на РСМ и кандидатите за управител на БНБ