НОВИНИ

11 деца от Украйна в градините в София досега. Украинските семейства имат интерес към създаване на детски центрове

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 30.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Битката за детските градини отново е на дневен ред. Обявените свободни места в детските градини са малко над 13300. До 12 май всички родители могат да подадат своите предпочитания в коя детска градина или ясла искат да бъде детето им. Първото класиране излиза на същия ден.

И тази година обаче има недостиг на места. В София той е най-голям в районите Лозенец, Триадица и Витоша. Най-вече при децата в яслена възраст. Това каза в "Денят започва" Мария Минчева от дирекция "Образование" в Столична община.

По думите ѝ продължава строителството на нови детски градини. Основният ангажимент сега е насочен към увеличаване на местата за деца от 3 до 6 години. Към момента се строят 17 детски градини в Триадица, Витоша, Овча Купел, Надежда, Люлин - повече от 10 района.

Очаква се до началото на новата учебна година да се открият допълнително над 600 места за деца в градински групи, каза Минчева.

Тази година украинските деца ще могат да кандидатстват за места в столичните детски градини, наравно с българските деца. До момента в Столичната община са постъпили 11 заявления от украински семейства. Само 5 от тях са за задължителната предучилищна възраст - 5 - 6 г.

Към Столичната община има сформирана работна група, която насочва тези деца към свободни места в детските градини.

Мария Минчева обаче уточни, че в момента от страна на украинските семейства има интерес за създаване на детски центрове, в които работят украински доброволци. СО, заедно с неправителствена украинска организация, е създала такъв център в Красно село, който се очаква да започне да функционира до броени дни.

Ако има интерес от неправителствени организации СО може да предостави и помещения в училищата, за да може да се създадат такива центрове, каза още Минчева.

Миналата година около 10 000 деца останаха извън детските градини и яслите в страната.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среднощно заседание: Коалиционният съвет обсъди еврочленството на РСМ и кандидатите за управител на БНБ
Среднощно заседание: Коалиционният съвет обсъди еврочленството на РСМ и кандидатите за управител на БНБ
Борислав Михайлов поздрави юношите
Борислав Михайлов поздрави юношите