НОВИНИ

От нашите пратеници: Зачестяват сигналите за въздушна тревога в Одеса

Айше Сали
от Айше Сали
09:09, 30.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Одеса се готви за битка с руските войски, които са все по-близо до града. В града са специалните пратеници на БНТ Айше Сали, Миглена Гайдарова и Робърт Вецов.

Напрежението се покачва през последните два дни. Това, което кара хората да стават все по-нервни, е очакването на неизвестното - ще се случи ли нещо или не. Сигналите за въздушна тревога зачестяват - само през изминалата нощ е имало два. Първият е започнал около 20:30 ч. и е продължил около 20 минути, а вторият - в полунощ, продължил почти час.

"Главната улица е обградена от всички страни и продължаваме да формираме стратегически запаси от храна и лекарства. Получаваме в същото време хуманитарни пратки от различни държави от ЕС - България, Турция, Полша, Франция и много други. Затова ситуацията тук е контролируема", обясни Елен Войкова от Асоциацията на българите в Украйна.

По информация на местните власти към града вчера са летели две ракети. През целия ден са се чували тътени. В Одеса има опасения и за културното наследство и архитектурните паметници. Един от символите на Одеса - паметникът на херцог Ришельо, е обезопасен с чували с пясък, за да бъдат защитени от ракетни удари. Кметът на града призова ЮНЕСКО за подкрепа.

Край пристанището се намират и други големи културни символи на града - операта, паметникът на императрица Екатерина Втора, стълбите на Потьомкин.

На пристанището няма акостирали бойни кораби, въпреки това е забранено то да бъде снимано. Журналистите могат да влизат в зоната с придружител. Освен тях, се допускат единствено хората, живеещи в близост до пристанището.

Вижте повече в прякото включване.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекция от антични монети с висока стойност бе открита при спецоперация на ГДБОП
Колекция от антични монети с висока стойност бе открита при спецоперация на ГДБОП
40% е скокът на цените на имотите в някои квартали на София
40% е скокът на цените на имотите в някои квартали на София