НОВИНИ

Депутатите разглеждат промените в Закона за здравето

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 31.03.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

В последния ден от епидемичната обстановка в страната в Народното събрание депутатите обсъждат на първо четене промените в Закона за здравето.

Измененията трябва да осигурят права на здравния министър да въвежда противоепидемични мерки съобразно епидемичната ситуация в страната. Предвижда се това да може да става и на местно ниво със заповед на директора на Регионалните здравни инспекции.

От утре ограниченията свързани с разпространението на коронавируса отпадат. Маските вече няма да са задължителни, а препоръчителни.

Висшите училища започват присъствено обучение. Вече няма да има забрана за брой присъстващи на закрито.

Остава изискването за сертификат при влизане в страната. До края на юни остават и повечето подпомагащи мерки свързани с кризата с COVID-19. Добавката за пенсионери, както и изплащането на 75 лв. за завършена ваксинация ще продължи до средата на годината. Решенията за ТЕЛК също.

Мярката 60 на 40 също е удължена с три месеца. Народните представители разглеждат и промените в закона за здравното осигуряване, което ще даде възможност на държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна с временна закрила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1176 са новите случаи на COVID-19
1176 са новите случаи на COVID-19
Зеленски благодари на Байдън за отпуснатата финансова помощ
Зеленски благодари на Байдън за отпуснатата финансова помощ