НОВИНИ

Легендата в алпинизма Антоан льо Менестрел пред БНТ: Рискът за мен е жизненоважен, опасността е смъртоносна!

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:12, 30.03.2022
Чете се за: 07:17 мин.
Любопитно
Слушай новината

Истинска сензация в центъра на София. Френската легенда в алпинизма – Антоан льо Менестрел представи спектакъла си "Любовникът" на живо върху фасадите на няколко знакови сгради на площад "Славейков". Поетично-акробатичното шоу "Вертикалният поет", както Антоан сам се нарича, е част от фестивала за екстремни спортове, филми и туризъм "Дни на предизвикателствата".

Антоан се е катерил повече отколкото е живял, защото е започнал още в утробата на майка си, която също е обичала алпинизма. Не се счита за успял, но е доволен, че успява да се издържа от изкуството което прави, затова и казва, че ще продължи да се катери, да танцува, да мечтае и да обича!

Легендарният алпинист даде специално интервю за БНТ пред репортера ни Карина Караньотова.

Как започна всичко? От къде дойде тази страст към катеренето и екстремното?

Моята страст за катеренето... Всъщност аз никога не съм започвал да се катеря, майка ми се катереше и аз се катерех в корема на майка ми. Катеря се повече време, отколкото съм живял.

Значи всичко идва от семейството?

Да, баща ми беше инженер и катерач, той ме научи да се катеря, а майка ми беше гинеколог, тя ме научи на творчеството. Катеря се повече отколкото съм живял. Катеренето беше по -лесно, но после се научих се да се концентрирам, защото за да мога да покорявам, трябваше да се науча да правя стъпка след стъпка, за да можеш да направиш една стъпка, трябва да можеш да се концентрираш, мислите ми са по-тежки от тялото ми, затова трябва да можеш да изпразниш мисълта си и за това трябва да дишаш.

Може ли да се каже, че по това катеренето и животът си приличат?

Много по-трудно е да се живее, отколкото да се катериш. Алпинизмът и катеренето са връзка с материята, със скалата, докато в живота връзката е с живи същества и това е много по-трудно. Моите най-големи рискове не са по вертикалата, а по хоризонталата. Защото човек рискува да бъде влюбен, рискува да реализира мечтите си. Моят най-голям риск е да бъда артист в обществото, в което живеем в момента.

Все пак не може да не е имало опасни и трудни моменти?

Имал съм екстремни моменти, правил съм самостоятелни катерения без осигуровки, при които е имало реален риск от смърт. Бях толкова концентриран обаче, че не усетих опасността.

Освен твоите родители има други известни алпинисти? Някой вдъхновявал ли те е?

Има много катерачи, алпинисти които ме вдъхновяват, хората в живота ме вдъхновяват, супергероите ме вдъхновяват - Тарзан, Супермен, това са персонажи които могат да ме вдъхновят.

Трябва да бъдеш не само добър алпинист, но и личност, така ли?

Трябва да имаш силен характер, за да се катериш, защото ако направиш грешка падаш. С въже не е опасно. Не трябва да се колебаеш.

А защо човек поема риска да се катери без осигуровки? Заради публиката?

Рискът за мен е жизненоважен, опасността е смъртоносна. Поемането на риск е важно. Човек поема рискове, за да живее. Ако не рискуваш не живееш. Поемането на рискове те прави жив. Когато нищо не правиш, не реагираш заспиваш.

И все пак без осигуровки хората гледат повече, има повече клипчета, информация, оборудването става по-добро, не е ли това да си по-добър от конкуренцията да се катериш без осигуровки?

Когато се катеря без въже в спектакъл има една част от моето съзнание за реализиране на движението. Има една част за поезията, има една част за отношенията, връзката. Цялото ми съзнание не е насочено към оцеляването. Това, което правя, това е все едно, когато ти пресичаш пътя с колите по него внимаваш за колите, които преминават.

Кога беше първият ти успех?

Не знам, не търся начин да съм известен. Търся начин да живея от моето изкуство, както и да бъда вдъхновяващ за другите. Ако гледате спектакъла и усещате емоция, ако той ви дава енергия да осъществите мечтата си, ще бъда щастлив.

Случвало ли се е някой да се е вдъхновил от спектакъла и да се похвали с това?

Това ме топли. Това може да даде на някой желанието да се осмели да поеме риск, да осъществи мечта. Обикновено на всеки спектакъл някой се вдъхновява, ако ли не спектакълът се е провалил. Ако зрителят е усещал страх, спектакълът сее провалил. Напрежението не е, за да предизвиква страх, а да поведе към поезията. Ще споделим заедно един час, в който ще мечтаем.

Няма ли опасност да вдъхновиш някой неопитен човек да направи нещо опасно?

Вярвам, че човекът който има желание да се катери няма да направи точно същото нещо.

А ако пробва?

Ще се покатери на стена за катерене, ще отиде сред природата с хора, които познават скалите. Гледали ли сте състезанията от Формула 1? Казвате си ще взема колата и ще карам също толкова бързо. Хората нямат нужда да гледат състезанията, за да го направят. Ако искат да го направят ще го направят.

На колко си години?

57 години.

Как виждаш следващите си 20 години ?

Ще продължа да се катеря, да танцувам, да мечтая, да обичам.

Вдъхновяваш ли и другите да го правят?

Точно така.

А по какъв начин прическата ти помага да правиш всичко това ?

Аааа, това са антени...

Какво мислиш за нашия град? Как се е променил за 10 години?

Софиянци са все така гостоприемни и всеки път като идвам ми казват "О, ще изживеем отново едно артистично приключение. Така че надявам се. До скоро!

Последен въпрос. Какво мислиш за войната?

Фланелката ми е в синьо и жълто и ви желая перата на мира!

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Повече за невероятните постижения на Антоан льо Менестрел вижте в трейлъра на посветения на него филм:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забранил ли е Путин на държавните медии да споменават Абрамович?
Забранил ли е Путин на държавните медии да споменават Абрамович?
Бербатов: Лицензът на БФС може да бъде отнет до края на месеца
Бербатов: Лицензът на БФС може да бъде отнет до края на месеца