НОВИНИ

След преговорите в Истанбул - според Москва остава още много работа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 30.03.2022
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Слушай новината

Позитивно развитие, но без пробив - така завършиха поредните преговори между Русия и Украйна, провели се в Истанбул. Киев изложи своите условия.

Те включват неутралитет при международни гаранции за сигурност, което означава отказ от членство в НАТО и от приемане на чужди военни бази. Предложенията, които ще влязат в сила само при пълно прекратяване на огъня, подлежат на референдум.

Киев предлага и 15-годишен период на консултации по статута на анексирания Крим. Този въпрос, както и бъдещето на Донбас се очертават като едни от трудно преодолимите проблеми.

В знак на добра воля Москва обяви значително намаляване на военните си действия край Киев и Чернигов, но Киев и Западът говорят само за прегрупиране на фона на продължаващи руски удари в други райони на Украйна.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков след срещата в Истанбул остава още много работа. Междувременно инвазията не спира, Русия е на път да превземе напълно ключовия град Мариупол на Азовско море, посочва Би Би Си. Украинският лидер Зеленски отбеляза позитивно развитие на преговорите, но подчерта, че няма да отслаби отбраната на страната.

Руските атаки продължават, въпреки обещанията за изтеглянето от определени райони

Русия няма календарен график в стил "Сталинград" като повратна към поражението на Украйна, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него няма място за емоции в преговорите, които се водят от професионалисти. Песков се спря и на бъдещето на Крим.

"Крим е част от Руската федерация. Съгласно нашата Конституция, не можем да обсъждаме с никого съдбата на руски територии. Това е изключено и е записано в нашата Конституция", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия посочи, че желае същността на дискусиите в Истанбул да не бъде публично оповестявана.

"Руската армия все още има значителен потенциал да продължи нападенията срещу нашата държава. Все още имат много техника и достатъчно обезправени хора, които да хвърлят във войната. Затова не се успокояваме и не отслабваме отбраната си", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украинските преговарящи с Русия в Истанбул ще останат за разговори по военно-техническото сътрудничество с турското правителство, съобщи украинската делегация. Турция е посредник в преговорния процес и сътрудничи с Русия в енергетиката, търговията и отбраната, но и продава дронове на Украйна, отбелязва Ройтерс. Пентагонът остава скептичен към руските намерения.

"Бързото настъпление към Киев в първите дни на войната ясно показва, че столицата беше ключова цел за руските сили. Не трябва да се заблуждаваме от изявления, че Кремъл изведнъж ще намали атаките край Киев и ще изтегли всичките си сили. Дали има раздвижване през последния ден. Да, така мислим, но според нас това е прегрупиране, а не изтегляне. Трябва да сме готови за голяма офанзива срещу други райони в Украйна", добави Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Пореден кръг преговори: Киев ги определи като трудни, Москва - конструктивни

Русия и Китай са още по-решени да задълбочат двустранните връзки и сътрудничество, които вървят в "правилна" посока въпреки новите изпитания в условия на променяща се международна обстановка, заяви китайският външен министър Ван И. Той е домакин на среща на представители от седем държави, граничещи с Афганистан, включително Русия.

"Преживяваме много сериозен етап от историята на международните отношения. Убеден съм, че след края на този период международната обстановка ще бъде много по-ясна и ние, заедно с Китай и нашите единомишленици, ще вървим към многополюсен, справедлив и демократичен световен ред", каза още Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Русия и Иран ще предприемат практически стъпки за преодоляване на западните санкции, заяви Лавров. Утре той заминава на двудневно посещение в Индия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за сестри Стоеви в Орлеан
Победно начало за сестри Стоеви в Орлеан
След коалиционния съвет снощи: Има ли промяна в позицията за РСМ
След коалиционния съвет снощи: Има ли промяна в позицията за РСМ