НОВИНИ

След коалиционния съвет снощи: Има ли промяна в позицията за РСМ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:18, 30.03.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След коалиционен съвет снощи правителството оценява диалогът със Северна Македония като подобрен. Отчита и реално желание за постигане на резултати от двете страни- такава позиция изрази началникът на политическия кабинет Лена Бориславова. Тя потвърди, че на посещение в България през следващите дни ще пристигне европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, с когото страната ни ще обсъди различни теми, включително и европейския път на Северна Македония. Коалиционният съвет е бил редовен, без нищо извънредно в него.

Правителството и част от коалиционните партньори отрекоха в разговора снощи да е ставало дума за конкретни срокове за Северна Македония, нито за ускоряване на процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Всички въпроси, които са свързани с членството в ЕС. И подкрепа на действията на правителството в диалога, който се води със РСМ. Като това, което искам да подчертая, е че не става въпрос за ускоряване на някаква процедура, процедура за преговори, която отчита реални резултати, заяви Лена Бориславова - говорител на правителството.

-БНТ: Каква ще е позицията на правителството на срещата?

Позицията няма да се променя от това, което сме заявявали до този момент. А именно - двете държави работят съвместно, има подобрен диалог , да това е факт, и реално желание за постигане на резултат от двете страни, така че да се изчистват натрупани напрежения и конфликтни точки, допълни Лена Бориславова - говорител на правителството.

Съпредседателят на "Демократична България" потвърди, че са говорили по темата на съвета снощи, но решения за по-бързо начало на преговори на Северна Македония не са взимали. Позицията остава непроменена.

Промяна в нашата позиция няма и няма основания да има промяна. Очакваме от правителството в РМС да покаже готовност да изпълни тези формулирани още в рамковата позиция на българския парламент, после потвърдени от КС позиции, които България има. С разбирането, че е общ интересът РМС да стане колкото се може по-бързо част от европейското семейство, но това не може да стане за сметка на българските национални интереси. Позицията ни е без промяна в това отношение. В момента, в който видим достатъчно основания да смятаме, че българските национални интереси са защитени ще можем да реализираме и българския национален интерес РМС да започне преговори с ЕС.

Слави Трифонов: Ако Северна Македония иска да бъде част от ЕС, нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира във Фейсбук, че според официалното преброяване в Северна Македония за българи са се определили едва 3500 души при положение, че през последните 2 години български паспорти са получили близо 17 000 граждани на Северна Македония.

Трифонов пише, че български паспорт се получава само след доказване на български корени, което са направили над 100 000 граждани на Северна Македония, които там се страхуват да се определят като българи. Той пита защо като Северна Македония претендира да е да е нормална европейска държава един човек би се страхувал да каже какъв е. Казва още, че ако искат да са такава държава и част от Европейския съюз , то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят.

Според Слави Трифонов докато това не стане Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.

Вицепремиерът от БСП Корнелия Нинова отрече пред журналисти коалиционният съвет да е обсъждал и кандидатурата за управител на БНБ, след като управляващите партии не успяха да излязат с единно предложение.

Да вчера имаше коалиционен съвет, но той не е изключение, защото председателите на парламентарните групи се събираме редовно, не сме обсъждали въпроса за кандидатура за БНБ. Обсъждахме всички текущи въпроси - законодателство, инициативи на министерства, решение на МС. Но темата БНБ не беше обсъждана - има две кандидатури, НС ще реши. Да, министър-председателят ни информира за срещата си с Министерския съвет на Македония и Румъния, как са протекли разговорите, да, обсъждана е ситуацията на Балканите във връзка с войната в Украйна и последиците от нея. Нищо извънредно, каза Корнелия Нинова вицепремиер и лидер на БСП.

За оставката на зам.-министъра на земеделието тя заяви: Моля по тази тема към премиера. Единственото, което мога да кажа, че е фалшива новина, че министър Иван Иванов ще си подаде оставката. Нищо подобно.

Първото изслушване на двамата кандидати за управители на БНБ ще е пред комисията по бюджет и финанси този петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След преговорите в Истанбул - според Москва остава още много работа
След преговорите в Истанбул - според Москва остава още много работа
Референдумът в Обзор: "За" и "против" отделянето
Референдумът в Обзор: "За" и "против" отделянето