НОВИНИ

Министър Драгомир Заков за военната помощ към Украйна: Не можем да изпратим нещо, което нямаме

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 30.03.2022 (обновена)
5577
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Тежкото решение е да променим начина по който работим по модернизацията на българската армия, тежкото решение може би е осъзнаването, че в кризата, в която се намираме в момента е необходимо бързо да сложим приоритетите такива, че да имаме една боеготова армия и преодоляване на зависимости в годините назад от стара техника". Това каза Драгомир Заков - министър на отбраната, в предаването "Още от деня".

"Основният приоритет е задвижване на проекта, който беше върнат от Народното събрание за изграждане на батальонна бойна група на сухопътни войски, разбира се и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните проекти. Ние сме безвъзвратно закъснели по някои от проектите, това не означава, че трябва да спадне темпът на работа по тези проекти, те стават все по-важни", обясни още министър Заков.

Според министър Заков кадровият проблем е свързан с модернизацията. Социалният пакет е един от важните фактори, но не е единственият, смята той.

"Трябва да се види как се харчи бюджета на министерството на отбраната. Нещата, които сега виждам не ме изненадват, така че идвам с готови идеи", поясни още Заков.

Той коментира и въпроса дали трябва да се изпрати военна помощ за Украйна. България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лева, тоест България участва, обясни Заков.

Според него, парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромния дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други държави този дефицит отсъства. НАТО не изпраща оръжие никъде", поясни Заков.

"НАТО не изпраща оръжие никъде. Когато казвам че България има дефицит, в други държави този дефицит отсъства. Ако погледнем какви оръжия се изпращат, става дума за по-съвременни системи. Това са оръжия, които тези държави биха моли да изпратят, и след това да попълнят бързо тези липси. Очевидно за България това е проблем", отбеляза министър Заков и каза още, че България не е слабото звено на НАТО.

"България по отношение на защита на своята територия има капацитет да се справи с определен кръг заплахи и рискове. Но когато говорим за изпращане на допълнителна помощ, ние трябва да вземем от въоръжените сили, за да изпратим тази помощ, това ще свали капацитета на нашите въоръжени сили. България е страна от Източния фланг", подчерта още Драгомир Заков.

Той коментира и идването на батальонна група в България в следващите седмици.

"Ние работим в момента върху батальон от около 1000 души. Основната задача ще е с отбранителен характер. В момента основната единица са българските военнослужещи, но с новите приноси на съюзниците, ние ще можем да освободим част от тях и да ги използваме за други задачи. Преобладаващият елемент във времето напред, ще стане с преобладаващ елемент от съюзници, като имаме оферта преобладаващият елемент да бъде италиански", обясни министър Заков.

"Имаме задължение по силата на Вашингтонския договор да охраняваме не само българското небе, но и съюзното. В момента сме в състояние с помощта на нашите съюзници", разясни Заков.

"Ще бъда прагматичен министър на отбраната и човек, който работи в екип, това е българското правителство", заяви министър Заков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов отпадна във втория кръг на "Чалънджър" в Оейраш
Кузманов отпадна във втория кръг на "Чалънджър" в Оейраш
Завръщане от Космоса - американец и двама руснаци се приземиха в Казахстан
Завръщане от Космоса - американец и двама руснаци се приземиха в Казахстан