НОВИНИ

Непланирано: КЕВР промени процента на поскъпване на газа от 1 април

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:24, 30.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на природния газ ще поскъпне с между 13 и 20% от 1 април. Това показват предварителните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Заради това се очаква и увеличаване на цената на парното и водата.

Комисията за енергийно и водно регулиране намали първоначалната прогноза на "Булгаргаз" за ръст на цените на газа с 58% на 13,35 на сто.

Тази цена ще бъде фиксирана в утрешния ден, но се надявам да няма колебания между днес и утре, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Именно това обаче се случи, цената на международните пазари скочи няколко часа по късно с 15% и КЕВР най-вероятно ще увеличи с близо 20 на сто цената на газа от 1 април.

Според изчисленията на "Булгаргаз" обаче, увеличението ще бъде и по-високо.

Няма да се потвърдят 58%, те ще бъдат драстично по-малко, но предстои да видим. В порядъка между 20 и 30%, ще бъде най-вероятно увеличението, каза Иван Топчийски, председател на СД на "Булгаргаз".

Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас това би увеличило цената на парното и топлата вода от май с между 13 и 50%. Причината е, че природният газ поскъпва за пореден път. Само от началото на отоплителния сезон ръстът е 65%. Ще има увеличение и на цената на водата.

Ще имаме различни ценови решения и различни ценови условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества, допълва Станислав Тодоров.

Природният газ е бил коментиран на днешното правителствено заседание, но не неговата цена, а възможността да бъдат спрени доставките от Русия. План Б на България предвижда алтернативни доставки по бъдещи връзки.

Завършваме връзката с Гърция оттам има голям капацитет който може да се усвои за допълнителни доставки на азерски газ, а освен това и през свръзката ни с Турция, каза говорителят на МС Лена Бориславова.

Страната ни ще продължи да плаща авансово газът както е договорено, увери още Бориславова.

Позицията на правителството, която е координирано и на европейско ниво е че няма да се допусне нарушение на действащите договори, в които ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро или в щатски долари, допълни Лена Бориславова.

Краткосрочно газ е осигурен и от хранилището в Чирен, където ще бъде добито по-голямо от планираното количество. "Булгаргаз" води преговори с други доставчици.

С компании, които са от различни държави, има от САЩ, има от Катар, има от Нигерия, отвсякъде почти, много е разнообразен микса, каза Иван Топчийски, председател на СД на "Булгаргаз".

Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април, прогнозират от КЕВР

И докато управляващите решават откъде да осигурят природен газ, бизнесът среща трудности свързани с цената му. Един от най-големите стъкларски заводи у нас се намира в Пловдив и очаква държавата да подпомогне бизнеса както това се случва в други европейски страни, в които компанията също работи.

През 2020 г. разходите ни за природен газ бяха около 19 млн. лева, през 2021 същото количество продукция вече струваше 44 млн. лева, нашите очаквания за 2022 г. са да платим за газ около 100 млн. лева, каза Хавиер Таниенте, управляващ директор за Югоизточна Европа на заводи за стъкло.

Разходите за енергия заемат около 15% от стойността на продукцията.

Единственото решение е да увеличим цената, което обаче има граници. ето защо ние искаме българското правителство да ни подпомогне, това което правят останалите страни в Европа сред които като Гърция Румъния Досегашната подкрепа не е достатъчна, ние получаваме подкрепа за електроенергията но нищо за газа, допълва Хавиер Таниенте, управляващ директор за Югоизточна Европа на заводи за стъкло.

Окончателната цена на природният газ ще бъде определена на 1 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 април отпадат цветовите зони за влизане в България
От 1 април отпадат цветовите зони за влизане в България
45-годишен мъж почина в столичното Първо РУ
45-годишен мъж почина в столичното Първо РУ