НОВИНИ

Индийски люляк и драконово лале са хитовете сред екзотичните цветя тази пролет

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 30.03.2022
Чете се за: 04:42 мин.
Още
Слушай новината

Специализирана изложба за цветя и декоративна растителност се провежда от днес в Международния панаир в Пловдив. Производители от страната представят тенденциите във флористиката и озеленяването.

Традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти и дървесни видове се представят на "Цветна пролет". Основното, което се стремят да покажат производителите е разнообразната продукция.

Човекът е устроен така, че постоянно да търси нещо ново и различно. На пазара в България има доста видове, които са познати от 20 - 30 години. Но пазарът вече се е наситил към тези видове и затова наблягаме към нови неща, казва Ангел Петков - производител.

Сред новостите е и индийският люляк, който вече се отглежда и у нас. Той обаче не е толкова ароматен, колкото традиционният за България и цъфти доста по-късно.

Започва да цъфти август месец, има всички цветове - лилаво, червено, розово, бяло и цъфти, докато отпаднат сланите. Цъфти много, става и на дърво, става и на храст. И не е капризен, само водичка, торчица и това е, казва Ваня Йосифова - производител.

Сред предпочитаните растения е и студоустойчивата маслина, която вирее успешно в Южна България. Тя дава плодове на третата или четвъртата година и към нея има голям интерес.

Разнообразието от цветя също е застъпено в изложбата. Друго от цветята, които привличат вниманието на посетителите. е драконовото лале.

Сравнително нов вид сорт лале, внасям си директно луковицата от Холандия и залагам на по-интересни и по-атрактивни видове. Това е хибридно лале, което цъфти така от порядъка така максимум до втора-трета година, казва Ангел Петков- производител.

Сортовете лалета, които се разработват в научните институти в чужбина вече са стотици. Всеки нов вид се създава между пет и десет години, преди да навлезе на пазара.

В България вече се отглежда и цветето тубероза полиантес, известно като кралицата на нощта.

Цветето е на 1500 години, идва от Мексико, историята е много дълга, още ацтеките го познават, това е каменното цвете, то е с невероятен аромат, това е един божествен аромат, много е лесен за гледане, сади се, полива се, слънце и вода и любов. Когато кажа любов, всеки вика - а, това е най- лесно, но без любов не се получава, казва Даниела Стоянова- производител.

Луковиците се засаждат в този период на годината, като растението пониква след месец. От цветовете на туберозата се произвежда и ароматно масло, което се влага в парфюмерията и козметиката.

Декоративната куркума, която вирее в Тайланд и Египет, вече също се отглежда у нас. Грудките на цветето са с интересни форма, а цветовете му са големи и ярки.

Иска слънце и вода, стига до 60 см. Даже зимата може да не се вади, само малко повече пръст слагате отгоре и това е, казва Даниела Стоянова- производител.

Цитрусовите растения, които традиционно привличат интерес, гарантирано дават плодове при добри грижи, казват производителите.

Всяка година се сменя контейнера, допълнителна пръст се слага, за да има корена къде да си расте. Зимата се прибират на слънчево, задължително и температурата да не пада до 5 градуса, лятото се изкарват отвън, казва Ваня Йосифова- производител.

Сред новите растения, които са навлезли у нас е и цитисус. Студоустойчивият храст не е капризен и издържа на суша след първата година. Магнолиите също са търсени у нас за външно озеленяване, заради красивите си цветове. Растението вирее успешно на територията на цялата страна.

Репортер: Галена Паскова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт инсталация на коронавирус провокира отричащите
Арт инсталация на коронавирус провокира отричащите
В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече
В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече