Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече

от БНТ
17:35, 30.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Пазарджик започва инициатива за спасяването на популацията на кафявото родопско мече. Тя е на ученици от града и преминава под надслов "Излекувай света".

Базар с ръчно направени предмети от отпадъци организираха ученици от Начално училище "Васил Левски" в Пазарджик. С нестандартната инициатива искат да се включат в голямата кауза за спасяването на популацията на кафявото родопско мече, което днес е на крачка от изчезване.

"Продукти от отпадъчни материали. От пластмаса, от стъкло, от хартия и те им дадоха нов живот. Тези продукти децата, с помощта на своите родители, ще си ги продадат един на друг и със събраните парички от базара ще станат осиновители на едно родопско защитено кафяво мече, което е вече в червената книга на защитените видове в България. Така децата ще направят едно добро дело. Те много се впечатлиха от кафявото меченце, когато разказвахме в часа по човека и природата, когато писаха за рециклирането и решиха да направят това за кафявото мече и да станат осиновители", разказа учителят Дора Нанова.

Сред предметите, изложени на базара, се отличаваха пъстроцветни цветя, животни и причудливи създания, направени предимно от пластмасови бутилки и капачки.

"Аз сътворих самолет. Направих го от шише и други отпадъчни материали. Зарадвах се много, когато разбрах, че ще помогна на кафявото родопско мече", допълни Любомир Ценов.

"Направих октопод от темперни бои и очички от хартия. Тялото е от пластмасово шише, което е изрязано във формата на пипалата на октопод. Трябва да опазим всички животни, които са застрашени, защото могат да умрат", каза още Мария Каракънева.

Заради добрия пример, природозащитна организация ще зарадва децата с кафяво плюшено мече, което да бъде талисман на класа, подаръци и сертификат за осиновители.

Репортер: Таня Кабурова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Индийски люляк и драконово лале са хитовете сред екзотичните цветя тази пролет
Индийски люляк и драконово лале са хитовете сред екзотичните цветя тази пролет
Левски победи Септември в повторение на 1/4-финала за Купата, Божинов отново заигра на "Герена"
Левски победи Септември в повторение на 1/4-финала за Купата, Божинов отново заигра на "Герена"