НОВИНИ

Разпространиха кадри, показващи тормоз на руски военнопленници в Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:58, 30.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Шокиращи кадри, на които се вижда, че показват тормоз на руски военнопленници в Украйна, бяха разпространени в проруски профили в социалните мрежи. Москва съобщи, че виновниците трябва да понесат отговорност. Украинските власти също разследват случая. Би Би Си анализира видеото, но до момента автентичността му не е потвърдена от независим източник.

Издевателства върху цивилни или пленени войници нерядко съпътстват военните конфликти. Има и фалшификации, целящи да уличат някоя от страните във военни престъпления. Триминутното видео, което се появи в социалните мрежи, е твърде шокиращо, за да бъде показано.

Няма метаданни, които издават кога е заснето. На него се виждат лежащи на земята окървавени войници, някои с торби на главите. В един от кадрите войник стреля в краката на пленници, които слизат от кола. Според анализ на кадър с постройка мястото е в района на Харков, където наскоро украинските сили са си върнали контрола. Войници разпитват пленниците на руски език и говорът им показва, че са от Източна Украйна, посочва още Би Би Си.

Военният кореспондент Бруно Бекман пред БНТ

Реакциите са разнопосочни. Руското следствие се е заело със случая. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече кадрите "чудовищни" и каза, че мъчителите на руски войници трябва да бъдат подведени под отговорност.

Главнокомандващият украинските сили посочи, че Русия разпространява нагласени сцени, за да дискредитира поведението към руските военнопленници. Съветникът на украинския президент Олексий Арестович обаче призна, че показаното представлява "военно престъпление" и обеща пълно разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков е определен за председател на Националния съвет по антикорупционни политики
Кирил Петков е определен за председател на Националния съвет по антикорупционни политики
Светослав Вуцов: Усещам израстване, изиграхме добри контроли
Светослав Вуцов: Усещам израстване, изиграхме добри контроли