НОВИНИ

Военна помощ за Украйна? В НС започват консултации по инициатива на ДБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:20, 30.03.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Демократична България" започва консултации в парламента за оказване на военно-техническа помощ за Украйна. Партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заявиха готовност за диалог, БСП обаче са категорично против.

Убедени, че отбраната на Украйна е легитимно право, от "Демократична България" ще водят разговори България да окаже военна помощ на Украйна.

Помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира. Подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита ан свободата, солидарността и сигурността на Европа, каза ген. Атанас Атанасов.

БСП се противопоставиха на партньорите си. Казват, че и по време на консултациите няма да променят мнението си.

Категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на НС при приемането на бюджета, да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Считаме, че предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната, каза Георги Свиленски - председател на ПГ на "БСП за България.

От "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заявиха готовност за диалог.

Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти. Чухте, че МО заявиха, че в момента ние няма как да предоставяме стратегически бойна техника, например като ракети. Просто нямаме такава възможност, каза Настимир Ананиев - ПГ на "Продължаваме промяната".

Трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС в такава ситуация. И когато държавата има конкретна позиция - дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали става въпрос за военна помощ, дали става въпрос за тълкуване специална операция или война, държавата трябва да има категорична позиция, каза Станислав Балабанов - ПГ на "Има такъв народ".

ГЕРБ-СДС призоваха правителството да изпрати военна помощ на Украйна. И разкритикуваха кабинета.

Ако видите някой човек да е жертва на агресия на улицата - да бъде грабен и насилван, какво ще направите? Няма да помогнете, за да не ескалира конфликтът и ще подминете, обръщайки глава, за да не взимате страна. Това прави българското правителство в момента. 28 от 30 държави в НАТО без България и Унгария, почти същото важи и за ЕС подпомагат с военна и техническа помощ Украйна, каза Даниел Митов - ПГ на ГЕРБ.

Според "Възраждане" - докато се четат декларации за предоставяне на оръжие на Украйна, 17 български моряци още чакат евакуация от кораба "Царевна".

Ако иска да дава бомби на Украйна, нека да си направи сметка, че утре някоя от тези бомби може да падне върху българския кораб, каза Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

ДПС се въздържаха от коментар. А ратификацията на договора за придобиване на 3 ракетни комплекса от Съединените щати предизвикаха остър сблъсък между БСП и ГЕРБ за цената на осемте самолета Еф-16.

Това не са круши да ви кажа, нито са ябълки, това са самолети. Това се случи въпреки вашите коалиционни партньори от БСП - тази сделка и благодарение въпреки на тяхната воля ние вече ще имаме модерно въоръжение в авиацията, а няма да караме "Москвич", каза Тома Биков - ПГ на ГЕРБ-СДС.

Министър-председател Бойко Методиев Борисов - дал парите на България и няма самолети. И президентът, който е бивш командващ на ВВС каза, че ще има един период от 5 - 6 години, в който ще летят врабчета в небето на България, каза Румен Гечев - ПГ на БСП.

От "Възраждане" определиха сделката за Ф-16 като порочна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непланирано: КЕВР промени процента на поскъпване на газа от 1 април
Непланирано: КЕВР промени процента на поскъпване на газа от 1 април
Миглена Селишка ще се бори за европейската титла в Будапеща
Миглена Селишка ще се бори за европейската титла в Будапеща