НОВИНИ

Руските атаки продължават въпреки обещанията за изтеглянето от определени райони

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 30.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Въпреки обещанията на Москва, че ще изтегли войските си от Киев и Чернигов, атаките там не спират. Според Кремъл от преговорите вчера "няма нищо обещаващо", но наличието на конкретни предложения, закрепени в писмен вид, е обнадеждаващо. Според Михайло Подоляк - един от основните преговарящи от украинска страна, мирно споразумение между Киев и Москва ще бъде подложено на реферeндум, след като руските сили се оттеглят на позициите отпреди 23 февруари - тоест преди нахлуването на Русия в Украйна.

Орехов е малко градче в Запорожка област - намира се на фронтовата линия, но и тук познават звука от ракетния и артилерийския обстрел. Населението е намаляло почти наполовина. Онези, които са имали възможност, са си тръгнали. Останалите се учат да живеят с неканения гост, наречен война. Следят преговорите за мир, но сякаш не възлагат големи надежди. Въпреки обещанието, че руските военни ще се оттеглят от Киев, градът се събуди със сигнал за въздушна тревога.

"Получихме информация, че руските сили ще се изтеглят от района на Киев. Това не е вярно. Цяла нощ чуваме безспирните им атаки. Имаше експлозии на изток и север от Киев, което означава, че там се водят битки, хора продължават да умират", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Атаки е имало и в Черниговска област, където руснаците също трябваше да "намалят драстично" присъствието си.

"Врагът демонстрира "намаляване на активността" с обстрел на Нежин, включително и от въздуха и удари по Чернигов през цялата изминала нощ. Бяха разрушени цивилни обекти - библиотеки, търговски центрове. Обстрелът на Чернигов продължи цяла нощ. Но ние ще възстановим всичко, градът ще стане по-хубав отколкото беше", допълни Вячеслав Чаус, губернатор на област Чернигов.

От руското министерство на отбраната разпространиха кадри на разрушена украинска ракетна система ЕС-300 и обвиниха украинската страна, че използва цивилни обекти с военна цел.

"Обръщам внимание, че оръжията и боеприпасите, съхранявани в сградата на синагогата, бяха натоварени от националистите в камионите, а след това замаскирани с чували със строителни отпадъци. А за транспорт, националистите и чуждите наемници използват - както добре се вижда от фотографиите, автобуси, специално обозначени за превоз на деца", каза още Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

И военните действия, и преговорите продължават. А в Орехов не искат нищо друго освен мир.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР се обърна край Ребърково
ТИР се обърна край Ребърково
Арт инсталация на коронавирус провокира отричащите
Арт инсталация на коронавирус провокира отричащите