НОВИНИ

Ще има великденска добавка за пенсионерите, изчисляват в какъв размер (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:32, 30.03.2022
31975
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Еднократна парична великденска помощ ще получат пенсионерите, реши кабинетът. Колко ще бъде тя и до колко души ще стигне, ще стане ясно след изчисления на финансовия и на социалния министър. До края на юни ще бъде удължена и мярката в подкрепата на бизнеса и за защита на работните места 60 на 40. Кабинетът одобри и закон за колекторските фирми, който предвижда до 50 000 лв. глоба за колектори, които тормозят длъжници.

Пакет от социални мерки и законодателни промени прие правителството на днешното си заседание. Една от тях предвижда еднократна парична помощ за пенсионерите във връзка с великденските празници. Колко ще бъде тя и до колко хора ще стигне, тепърва ще изчисляват министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

И още - удължава се действието на мярката 60 на 40 до края на юни в подкрепа на бизнеса и за защита на работните места. И не на последно място - към НС тръгва чисто нов закон, който урежда колекторската дейност. До 50 000 лв. глоба грози всички колектори, които тормозят длъжниците, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

В началото на правителственото заседание премиерът зарадва пенсионерите.

Искам да възложа на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите, заедно с министъра на труда и социалната политика, да изработят пакет "Великденска подкрепа" за най-нуждаещите се наши съграждани да посрещнат по-високите цени на храните заради войната в Украйна. Надявам се, че следващата седмица ще предложите такъв адекватен пакет, защото е важно да подкрепим хората, когато имат нужда, да посрещнат великденските празници по нормален начин", заяви Кирил Петков, министър-председател на Република България.

Добра новина има и за бизнеса.

"Удължаваме днес 60 на 40 до края на юни, така че въпреки че извънредното положение свършва на 1 април, реално помощта за фирмите ще продължи в следващите три месеца", допълни Кирил Петков, министър-председател на Република България.

Премиерът съобщи, че рестартира дейността на Националния съвет по антикорупция, който ще бъде ръководен от него.

"Ние ще трябва да засилим нашите политики срещу корупцията, която знаем, че е най-големият крадец на стандарта на живот в България, заяви още Кирил Петков, министър-председател на Република България.

Кирил Петков е определен за председател на Националния съвет по антикорупционни политики

Правителството е готово с нов закон за колекторските фирми, който слага край на произвола при събиранията на вземания от длъжници.

Той предвижда задължителна регистрация на колекторите, каквато досега нямаше. Те да имат капитал от 500 000 лв. и да предоставят застраховка "Професионална отговорност", ако нанесат щета или вреда на длъжник. Ръководството на тези фирми трябва да са неосъждани лица, или такива срещу които не се водят наказателни дела.

Кабинетът одобри Закон за колекторските фирми - какво се съдържа в него?

Колекторите са длъжни предварително да уведомят длъжника и да го поканят да доброволно а погаси задължението си. той от своя страна има право да оспори сумата и още:

Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск или каквато и да интервенция върху хората от 8 вечерта до 7 сутринта, както в почивни и празнични дни. Следващо позвъняване да бъде не по-рано от 2 дни. Без облепване на обществени места пред домовете, блоковете на хората, информация за техните задължения, заяви Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката.

Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, която е от първоначалното задължение.

Т.е. нямат право да начисляват онези такси, комисионни, които събират за себе си, с които един дълг от 5 лв. става 500 лв., допълни Корнелия Нинова- вицепремиер и министър на икономиката.

При неизпълнение на разпоредбите на закона колекторите са заплашени от глоби, до 15 000 лв. за физически лица и до 50 000 лв. за фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Доволен съм от всички, трябва вече да фокусираме върху първенството
Стоилов: Доволен съм от всички, трябва вече да фокусираме върху първенството
Фенове на Ботев и Локомотив блокираха основни булеварди в Пловдив в знак на протест срещу БФС
Фенове на Ботев и Локомотив блокираха основни булеварди в Пловдив в знак на протест срещу БФС