НОВИНИ

Край на извънредното положение - отпадат всички ограничения (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:27, 30.03.2022 (обновена)
5103
Чете се за: 04:57 мин.
Още
Слушай новината

След 2 години се връщаме към познатия отпреди пандемията начин на живот. От първи април отпадат всички въведени до този момент ограничения. Няма да носим вече маски на закрито, те остават силно препоръчителни за болниците и градския транспорт.

Силно препоръчително, но не и задължително - това е формулата, по която здравните власти решиха на този етап да управляват ковид епидемията у нас. Много държави отмениха мерките, заболеваемостта в страната е ниска - това са сред основните мотиви за решението за отмяна на мерките. За две години, по официални данни у нас, след боледуване от ковид животът си загубиха почти 37 хиляди души. Почти 95% от тях не са били ваксинирани. България си остава страната с най-ниско ниво на ваксинация сред населението.

Поне временно здравните власти обявиха затихването на ковид епидемията у нас и поискаха да се научим да живеем с вируса.

"Сега е време да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме отпреди 13 март 2020 година", заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

"Всяко нещо свършва рано или късно и доброто, и лошото, каквото е една пандемия", коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

След социологическо проучване установили, че обществото иска по-леки мерки.

"Близо 70% са за по-леки мерки, а 20% са на обратното мнение", допълни проф. Асена Сербезова.

Какво отпада след 1 април, освен маските на закрито и спазването на физическа дистанция. Отпадат и ограниченията при присъствено обучение в университетите.

Ограничението за брой хора, които могат да посещават заведения. Забраната за свиждания. Ограничението за допускане до присъствена работа до 50% от персонала. Вече няма да има ковид зони, тъй като нуждата от тях е отпаднала, смятат здравните власти. Засега поне личните лекари няма да имат право да издават направление за безплатни PCR тестове.

"Личните лекари няма да могат, но могат да насочат към всеки един специалист, който може отново да издаде направление за безплатен PCR тест, но личните лекари не", добави доц. Васил Пандов, началник на политическия кабинет на министъра на здравеопазването.

Здравната каса ще продължи да изплаща ковид добавките на медиците на първа линия още три месеца. Макар и да не са задължителни, според Ангел Кунчев, маските е добре да продължат да се носят.

"Силно препоръчително остава носенето на маски в градския транспорт, в лечебни и здравни заведения, в помещения с лоша вентилация, особено без възможност за проветряване, при струпване на много хора на открито и при хора в по-високите възрасти и най-вече такива с хронични заболявания", подчерта доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Отпада ограничението за недопускане в страната на влизащи от червена зона.

От 1 април отпадат цветовите зони за влизане в България

"Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света при задължително представяне на един от валидните цифрови сертификати", заяви Илия Тасев, директор "Здравен контрол" в МЗ.

От здравното министерство уверяват, че епидемичната обстановка продължава да се следи внимателно. В продължение на месец ще се прави мониторинг на поведението на хората. И след това ще се направят изводи.

"Ще се наблюдава как ще се отрази тази промяна върху разпространението на инфекцията", допълни проф. Асена Сербезова.

На този фон - критично нисък е интересът към ваксинацията в област Благоевград. Не повече от 15 души на ден.

"Това са предимно пенсионери, които ще си вземат добавката за ваксина, хора, които ще пътуват", каза още д-р Павлин Янкулски, РЗИ-Благоевград.

При ръст на заразените е възможно да се стигне до връщане на мерки.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Мая Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Ботев и Локомотив блокираха основни булеварди в Пловдив в знак на протест срещу БФС
Фенове на Ботев и Локомотив блокираха основни булеварди в Пловдив в знак на протест срещу БФС
От 1 април отпадат цветовите зони за влизане в България
От 1 април отпадат цветовите зони за влизане в България