НОВИНИ

Бил ли е подведен Путин за хода на войната в Украйна?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:09, 31.03.2022 (обновена)
6433
Чете се за: 04:10 мин.
САЩ
Слушай новината

Владимир Путин умишлено е бил дезинформиран относно пораженията, които руската армия търпи на редица места в Украйна, твърдят от американското разузнаване.

Твърди се, че съветниците на руския президент са му спестявали голяма част от фактите за реалната ситуация и дълго време той е бил на мнение, че руската офанзива върви по план. Според Вашингтон, причината е прозаична - страх от това каква би била реакцията на Путин.

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на военната му операция и че това е довело до напрежение между него и генералите му. Смятаме, че съветниците са му предоставяли невярна информация относно хода на войната и за това колко незначителен е напредъкът руските войски, както и за реалния ефект на санкциите върху руската икономика. Това е така, защото съветниците му се страхуват да му кажат истината. Всичко това отслаби Русия в дългосрочен план и я постави в изолация на международната сцена", заяви Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом.

Според Пентагона няма данни за реално изтегляне на руски войски от Украйна, каквато беше заявката на Москва след поредния тур от мирните преговори. Русия е започнала да прегрупира войските си около Киев, но се смята, че част от руските сили са се преместили в Беларус, само за да се преоборудват и снабдят със запаси.

"През изминалите 24 часа видяхме, че около 20% от руските войски се предислоцираха. Твърде рано е да сме категорични къде, но според нас те са в Беларус, а не в гарнизоните си в Русия. Ако Москва планира да спази заявката си за деескалация, трябва да изпрати силите си обратно у дома. Но към момента това не се случва. Също така, имаме данни, че в района на Донбас се намират около 1000 наемници от частната руска военна армия "Вагнер", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Руските атаки продължават, въпреки обещанията за изтеглянето от определени райони

За лоша преценка на ситуацията от страна на Москва, говорят и британските служби. Според тях има информация за умишлен саботаж от страна на руски войници, както и за отказ да изпълняват нареждания.

"Изглежда Путин чувствително е подценил ситуацията. Очевидно не е очаквал такава мощна съпротива от страна на украинците. Подценил е и санкциите, които офанзивата му може да предзивика. И е очаквал да постигне една бърза победа", коментира Джереми Флеминг, ръководител на британската специална служба за киберсигурност и следене на комуникации.

Руското министерство на отбраната обяви, че ще изтегли част от войските си, разположени в района на Киев и други големи градове, но според британските служби, е твърде рано да се твърди дали това е действителното намерение на Москва. Владимир Путин вече е запознат с реалната ситуация в Украйна, но не е известно как това би повлияло на хода на преговорите за мир между Киев и Москва.

Онлайн преговорите между украинската и руската страна ще бъдат подновени утре, а турският външен министър Чавушоглу заяви, че подготвя втора среща между първите дипломати на Украйна и Русия до две седмици.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски благодари на Байдън за отпуснатата финансова помощ
Зеленски благодари на Байдън за отпуснатата финансова помощ
Оранжев и жълт код за силен вятър и днес
Оранжев и жълт код за силен вятър и днес