НОВИНИ

50% от дължимите средства към "Автомагистрали – Черно море" ще се разплатят в кратък срок, съобщи Гроздан Караджов

bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 30.03.2022
30002
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес народни представители от управляващата коалиция внесоха в Народното събрание проект на решение, с което се дава възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да разплати частично към пътните фирми дължимите суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това ще позволи в кратък срок на пътните фирми, включително и на „Автомагистрали – Черно море“ АД, да бъдат разплатени 50% от дължимите средства. Това обясни вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след среща с представители на „Автомагистрали – Черно море“ АД. Министърът се срещна с представителите на фирмата, за да ги запознае с всички стъпки, които заедно с екипа си е предприел досега за разрешаване на този проблем.

Още акценти вижте в репортажа на Зоя Велинова

Забавянето на решението по казуса с неразплатените суми по старите договори за текущ ремонт и поддръжка беше по юридически причини. Решението е принципно и важи за всички пътно-строителни фирми, на които се дължат средства по този казус, каза още министър Караджов.

Останалите 50% от дължимото ще могат да бъдат платени след като комисията, която прави ревизия на всички договори за текущ ремонт и поддръжка, излезе с междинен доклад и ако „Автомагистрали - Черно море“ е в този доклад, ще се разплати и остатъкът, за който комисията ни посъветва, обясни регионалният министър.

Трябва да се изчистят различни казуси. Много от коректните фирми стават жертва на обстоятелства. Решението на Народното събрание ще даде мандат на Министерския съвет да взима решения при различни хипотези, а за други това да се прави от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Важно е да се отпуши този казус, защото цялата пътна инфраструктура зависи от него, както и темата с пътната безопасност, каза председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев.

Отменя се протестът на "Автомагистрали - Черно море", ще се срещнат с регионалния министър

На базата на получената информация днес ще запознаем нашите синдикални членове и те ще вземат решение как ще продължат нашите действия – дали ще има нови протести, под каква форма ще продължим усилията си до получаване на пълната сума.

Нашата основна цел е запазване на работните места, заяви Петя Стоянова – представител на КНСБ в „Автомагистрали – Черно море“ АД. Дружеството е с персонал между 750 и 1000 човека, като 80% от тях са синдикални членове. Нашата борба е да запазим тези трайни работни места и условията, при които работят хората, допълни тя.

Благодарим на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на групата от политици, които внесоха предложението за разглеждане в Народното събрание. Надяваме се този казус да бъде „развързан“ в най-кратки срокове, каза изпълнителният директор на „Автомагистрали - Черно море“ АД инж. Ярослав Димов.

Решението на НС ще даде възможност на АПИ да завърши започнатите дейности по пътища и обекти в страната, които не могат да останат в настоящия си вид за летния сезон. То ще позволи АПИ да възлага по тези договори за текущ ремонт и поддръжка до избор на нов изпълнител след провеждане на процедури по Закона за обществени поръчки, които агенцията предстои да обяви, информира още министър Караджов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронично болните ученици могат да останат онлайн до 30 дни след ваканцията
Хронично болните ученици могат да останат онлайн до 30 дни след ваканцията
Столична община и "Мати Украйна" откриват детски центрове за украинските деца
Столична община и "Мати Украйна" откриват детски центрове за украинските деца